KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

G7 ülkelerinin Döviz piyasasına müdahele kararının Japonya'daki toparlanma sürecinin uzayacağına dair endişeleri yatıştırmasıyla bakır fiyatları yükselerek en büyük haftalık kazancına ilerledi.

3 ay vadeli bakır, yüzde 0.6'lık düşüşün ardından Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.4'lük artışla ton başına 9,606.50 dolar oldu. Japonya'da yeniden yapılandırma sürecinin başlamasının bakır talebini arttıracağına dair beklentilerle kontrat bu hafta yüzde 4.5 yükselerek 4 Şubat'tan beri en yüksek kazancını gerçekleştirdi. Mısır, petrol ve buğdayın yanı sıra LME'de işlem gören diğer 5 metal fiyatları da yükseldi.

China Rising Futures'ta trader olan Luo Dayun, "Piyasanın bugün G7'nin de etkisiyle gelişmekte olduğunu görüyoruz. Birçok nedenle hisse senetleri yeniden yükselişe geçerken diğer emtialarda da yükseliş eğilimi olduğu görülüyor" dedi.

New York Comex piyasasındaki bakır vadelileri yüzde 0.6'lık değer kazancıyla 4.3685 dolar/lb oldu. Haziran vadeli bakır, Shanghai Futures Exchange'de ton başına yüzde 3.2'lik artışla 72,030 yuan (10,962 dolar) oldu.

G7'nin müdahele kararı Japon Nikkei 225 endeksinin de dahil olduğu Asya borsalarında yükselişe neden oldu. Japonya'da 6 binden fazla kişinin ölümüne neden olan depremin ardından yeniden inşa sürecinde metale olan talebin artacağına dair beklentiler de bakır fiyatının yükselmesini destekledi. 

Advertisement