Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

1995'te merkez bankalarının ellerindeki yeni çıkarmasıyla Japon Yeni, Dolar karşısında zayıflamıştı. 1998'de ise bu kez ABD ve Japonya bu kez Yen alımı yaparak, yenin yükselmesinde önemli rol oynamıştı. Euro da 2000'de G-7 ülkelerinin satın alışıyla değer kazandı. G-7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları'nın bugünkü Yen satma kararı da o günlerden bu yana ilk toplu müdahaleye işaret ediyor. G-7'nin müdahalesinin ardından Yen, Dolar karşısında yüzde 3.5 düşüşle 81.73 seviyesine geri çekildi.

G-7'nin Japonya'nın ihtiyacı olduğu sırada hızlı bir şekilde harekete geçmesinin, paritenin o seviyede bir taban oluşturması bakımından iyi bir sinyal olduğunu belirten Singapur'daki Standard Chartered Plc.2nin araştırmacılarından Callum Henderson, "piyasanın G-7'nin müdahalesini test edip fiyatlayacağını düşünüyorum. Bu sebeple bu müdahaleyi birkaç kez yapmak durumunda kalabilirler" dedi.

22 Eylül 2000'de Fed, BOJ, AMB, İngiltere Merkez Bankası ve Kanada Merkez Bankası Euro satın alarak, para biriminin aynı gün içinde yüzde 3 değerlenmesine sebep olmuşlardı. Avrupa'nın ortak para birimi Euro, aynı senenin 4. çeyreğinde bu sayede yüzde 6.8 değerlenerek, 1999'da çıkarılmasından bu yana en büyük çeyrek kazancını kaydetmişti.

17 Haziran 1998'de ise ABD ve Japonya 6 milyar dolar satarak Yen almış, böylece Yen, Dolar karşısında önceki 3 aya kıyasla yüzde 10 değer kazanmıştı. O yılın sonuna kadar yüzde 20 oranında prim yapan Yen, kazançlarını 1999'a da taşıyarak yüzde 11 değerlenmişti.

15 Ağustos 1995'te ise ABD, Almanya ve Japonya merkez bankaları Dolar satın alarak, Amerikan para birimini 6 ay boyunca Yen karşısında en yüksek düzeylerini kaydetmişti. Böylece ABD Doları, bir sonraki 11 çeyreğin 10'unda artış kaydederek, dünyanın en büyük ekonomisinin en güçlü dönemine şahitlik etmişti.