KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ortadoğu'daki isyanların petrol fiyatlarını yükseltmesi ve G7 ülkelerinin felaketlerle mücadele eden Japonya'yı desteklemek için Döviz piyasasına müdahelesiyle emtia fiyatları bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Japonya'daki şiddetli deprem, ardından gelen tsunami ve nükleer santral krizi haberleriyle 24 emtiadan oluşan Standard & Poor GSCI endeksi yüzde 1.1'lik artışla 707.97 puan olarak 11 Mart'tan beri en yüksek seviyeye çıktı. Endeks dün yüzde 3.4'lük artışla 24 Şubat'tan beri en yüksek seviyeye gelmişti.

Melbourne'deki Australia and New Zealand Banking Group'ta emtia araştırma bölümü yöneticisi Mark Pervan bugünkü bir raporda, piyasanın Japonya'daki nükleer krizin ardından yeniden Libya'da yükselen tansiyona odaklandığını belirtti.

Birleşmiş Milletler'in Libya'da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından New York'ta ham petrolün varili bugün yüzde 2.2 yükseldi. Liibya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin Bingazi bölgesini bombalaması ve Bahreyn'de güvenlik güçlerinin muhalefet liderlerini tutuklamasının ardından dün petrol fiyatları 3 haftanın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre Libya'daki olaylarla ülkedeki petrol üretimi günde 1.3 milyon varil düştü.

S&P GSCI endeksi haftalık kazancına ilerlerken, bu yılki yüzde 12'lik kaznaçlarını da genişletiyor.

Advertisement