KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya'ya düzenlenen askeri operasyonun Ortadoğu'daki olayların yayılacağına ve petrol arzına zarar vereceğine dair endişe yaratmasıyla emtialar, petrol ve değerli metaller öncülüğünde yükseldi.

24 emtiadan oluşan Standard & Poor GSCI endeksi yüzde 1.5 kadar yükseldi ve Singapur'da saat 11:39 itibariyle yüzde 1.2 yükselerek 710.55 puan oldu. Endeks geçen hafta yüzde 0.2 değerlenmişti. Ham petrol fiyatları, bugün yüzde 2.3 artarken, altın fiyatları ise dördüncü günde yükseldi. Bakır fiyatları da aynı şekilde yükseldi.

Melbourne'deki National Bank of Australia'da analist olan Ben Westmore, "Piyasa yeniden Ortadoğu'daki meselelere odaklandı. Arza yönelik sıklıntılar kısa vadede çözülmeyecekmiş gibi görünüyor" dedi.

Japonya'da ard arda yaşanan felaketlerin 15 Mart'ta endeksin Temmuz 2009'dan beri en kötü günlük kaybına neden olmasına rağmen, emtia fiyatları geçtiğimiz hafta yükselmişti. Credit Suisse analistlerinden Stefan Graber, Ortadoğu ve Japonya'daki haber akışının sürdüğü müddetçe piyasaların hassaslık ve kırılganlığının devam edeceğini belirtti.

Ham petrolün varili yüzde 1.9'luk yükselişle 102.96 dolar olarak bu yılki kazancını yüzde 13'e çıkarmıştı. Külçe altının onsu ise yüzde 0.7 değer kazancıyla 1,429.35 dolar oldu.

ABD, İngiltere, İtalya ve Fransa dün Libya'ya yönelik hava saldırısı başlatmıştı. Son olarak Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin ilan ettiği ateşkesin tanınmadığı belirtildi.

Advertisement