Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Japonya'da nükleer krize yönelik endişelerin azalması ve ABD'nin iki günlük hava saldırısının ardından koalisyon güçlerinin Libya hava sahasının tam kontrolünü ele geçirdiğini açıklamasının etkisi ile yükseldi. ABD endeks vadelileri ve Asya hisse senetleri de yukarı yönde hareket etti.

Deutsche Telekom AG, AT&T Inc.'nin T-Mobile USA'yı 39 milyar dolara Alman telekom devinden alma konusunda anlaşmaya varması sonrası yüzde 13 değer kazandı. Konut inşaat şirketi Taylor Wimpey Plc, Credit Suisse Group AG'nin "al" tavsiyesi sonrası yüzde 4.3 prim yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saati ile 08:13'te, yüzde 1.1 yükselerek 270.6 puana çıktı ve üçüncü gün ard arda yukarı yönde hareket etti. Endeks geçen hafta, Japonya'da 11 Mart'taki şiddetli depremin bir nükleer santralin soğutma ünitesine hasar vermesi sonrası Çernobil'den bu yana en kötü nükleer kazanın meydana gelmesinin ardından, son sekiz ayın en güçlü düşüşünü gerçekleştirmişti.

London capital Group traderı Jonathan Sudaria, "Japonya'da nükleer felaketi giderme çabaları bir miktar iyileşme getirmiş görünüyor" dedi ve "Traderlar, Ortadoğu'daki krizle birlikte aşağı yönlü risklerin sürmesinden dolayı, temkinli konumlarını koruyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) kontratı yüzde 1 yükseldi ve bu hareket, endeksin ABD Borsası açıldığında, üçüncü gün üst üste yukarı yönde hareket edeceğini işaret ediyor. Japonya endeksini içermeyen MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 1.3 yükseldi. Japonya piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalıydı.

Japonya'da işçiler hasar gören reaktörleri onarmak için olağanüstü çaba gösterdi ve Fukuşima Dai-Ichi nükleer santraline tekrar elektrik enerjisini getirmeyi başararak reaktördeki ısının başarılı bir şekilde düşmesini sağladı. İnfrared cihazı taşıyan helikopterler kullanarak, yetkililer nükleer tesisteki altı reaktörün çatısındaki havuzlarda sıcaklığın 100 derecenin altına düştüğünü belirledi.