Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da Fukuşima'daki nükleer santralde reaktörlerin soğutulması çalışılması sürerken, çeşme sularındaki iyot seviyesi de zararlı boyutlara çıkmaya başladı. Bu gelişmelerle geçtiğimiz üç günde yükselen MSCI Asya Pasifik Endeksi, ilk düşüşünü kaydetti.

Önce yüzde 7 değer kazanan Tokyo Electric Power Co., Tokyo'daki bir yetkilinin çocukların çeşme suyu içmemelerini söylemesi üzerine yüzde 6.4 geriledi. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., fabrikalardaki üretimin durdurulma süresini uzatmasıyla yüzde 2.1 düştü. Avustralya'nın ikinci büyük havayolu şirketi Virgin Blue Holdings Ltd., şirketin yıllık zarar tahmininde bulunmasının ardından yüzde 6.1 değer kaybetti. China Coal Energy Co. da kazançlarının beklentilerin altında kalmasıyla yüzde 7.6 geriledi.

Pengana Capital Ltd.'ın yöneticilerinden Tim Schroeders, yatırımcıların, depremin Japonya ve küresel ekonomideki orta vadeli sonuçlarına odaklanmaya başladığına dikkat çekti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 132.32'te geriledi. Endeks, geçtiğimiz hafta Mayıs'tan bu yana kaydettiği en sert düşüşü gerçekleştirdi.

Belirsizlikler sebebiyle piyasaları bir süre istikrarlı görmenin mümkün olmayacağını belirten Tokyo'daki Daiwa Asset Management Co.'nun stratejistlerinden Yoshinori Nagano, kimsenin nükleer krizin sona erdiğini düşünmediğini hatırlattı.