Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Barclays Capital'in anketine göre, bu yıl yatırımcıların arz sıkıntısı yaşanan ürünlere yönelmesiyle emtialar arasında en iyi performansı ham petrol ve tahıllar gösterecek.

Barclays Capital'in bu ayki anketine katılan yatırımcıların yüzde 28'i petrol, mısır ve buğday fiyatlarının yükseleceğini söyledi. Banka, geçtiğimiz yıl yüzde 30 yükselen altının değer kaybedebileceğini belirtirken, doğal gazın ise en kötü performansı göstereceğine dair tahminde bulundu.

Barclays yöneticilerinden Kevin Norrish, "altından kaçmak için güçlü nedenler var.  Kötü hava koşulları, yüksek gıda fiyatları, jeopolitik konular ve yüksek petrol fiyatları gerçek riskleri oluşturuyor. Bu nedenle de ham petrol ve tahıllar listenin ilk sırasında yer alıyor" dedi. Gıda enflasyonunun ciddi bir problem olduğunu dile getiren Norrish, mısır stoklarının da yetersiz olduğunu sözlerine ekledi.

24 ham maddeden oluşan Standard & Poor GSCI Endeksi geçtiğimiz yıl pamuk, gümüş ve arap kahvesinin öncülüğünde yüzde 20 yükselmişti. Endeks bu yıl pamuk, petrol ve gümüşün öncülüğünde yaklaşık yüzde 13 yükseldi. Birleşmiş Milletler'e göre, geçtiğimiz ay gıda fiyatları rekor seviyeye çıkmıştı.