Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatlarının, Libya'daki askeri operasyonun etkisiyle tırmanan gerilimin sonucunda bu hafta 3 günde yüzde 4.6 artış kaydetmesi üzerine Tayland bahtı 2. kez değer kaybetti. Malezya Ringgiti ise Portekiz parlamentosunda bütçe kesintisi paketinin reddedilmesinin ardından 13 yılın zirvesinden gevşedi.

Asya ülkelerinin petrol ihtiyaçları sebebiyle ithalata bağımlı olduğunu, bu sebeple petrol fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Dai-ichi Life Research Institute Inc.'in ekonomistlerinden Tohru Nishihama, Avrupa'daki borç krizinin hâlâ devam eden bir sorun olduğunu söyledi.

Tayland Bahtı, ABD Doları karşısında yüzde 0.2 kayıpla 30.31'den işlem gördü. Malezya Ringgiti ise yüzde 0.2 değer kaybederek 3.0300'e geriledi. Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 2. gününde de düşüş kaydetti.

Tayland'da Tüketici Güveni, yakıt ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle Şubat ayında üç aydan bu yana ilk kez düştü. Ham petrolün varili bugün yüzde 0.5 değer kaybederek 105.34'ten işlem görerek, bu hafta kaydettiği yüzde 4.1 oranındaki kazançlarını bir miktar azaltmış oldu. Petrol fiyatları 7 Mart'ta 106.95 dolar seviyesinden Eylül 2008'den bu yana en yüksek düzeyini test etmişti.