KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mayıs vadeli mısır, Chicago'da bushel başına yüzde 0.6 düşüşle 6.7725 dolar oldu ve Seul'de saat 2:50 itibariyle 6.775 dolardan işlem gördü. Mayıs vadeli soya fasulyesi ise yüzde 0.4 gerilemeyle bushel başına 13.465 dolara indi. Ham petrol fiyatlarının 2 yıldan fazla sürenin en yüksek seviyesine çıkmasının ardından mısır, 23 Mart'tan önceki dört günde yüzde 11 ralli yaptı. Soya fasulyesi de beş seansta yaklaşık yüzde 7.5 yükseldi.

Seul merkezli KB Futures'ta üst düzey trader olan Seo Jun Mo, "Petrolün varili 100 doların üzerinde kalmayı sürdürdüğü müddetçe mısır fiyatları bioyakıt talebiyle desteklenebilir" dedi.

Farm Futures Dergisi, bu yıl yükselen fiyatlara bağlı olarak ABD'li çiftçilerin  daha fazla mısır ve soya fasulyesi ekeceklerini belirtti. Yapılan bir ankete göre soya fasulyesi ekilen alanlarda yüzde 1.4'lük artış olacak ve 78.5 milyonluk alana ekim yapılacak. Buğday ve mısır ekim alanlarının da buna paralel olarak artacağı belirtiliyor.    

Mısır fiyatları geçtiğimiz yıl yüzde 86 yükselirken, soya fasulyesi yüzde 40, buğday fiyatları ise yüzde 49 değerlenmişti.

Advertisement