KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahkim kurulu, BP'nin Rusya devletine ait petrol şirketi OAO Rosneft'le birlikte Arktik bölgesinde petrol aramasına izin vermedi. Karar, Meksika körfezi'ndeki petrol sızıntısı felaketinin ardından ağır yenilgi alan BP için ve şirketin CEO'su Bob Dudley için ağır bir yenilgi oldu.

Dudley, bir süredir, Meksika'daki olayın ardından BP'yi yeniden canlandırmaya uğraşıyor. Tahkim kurulu kararı, BP için olduğu kadar, Rus Başbakan Yardımcısı Seçin'i de zorlayabilir.

Rusya'nın iddialı başbakan yardımcısı ve Rosneft'in yönetim kurulu başbakanı Seçin, Rus petrol sektörüne yabancı yatırımcı çekmeye çalışıyor. Seçin'in  bu anlaşmadan beklentisi büyüktü.

Öte yandan BP'nin Rusya'daki diğer bir ortaklığı olan TNK-BP Ltd., Rosneft ortaklığına karşı açtığı davayı kazanmış; yürütme geçici olarak durdurulmuştu. Tahkim kurulu'nun kararının bunun ardından gelmesiyle, BP, yetkililerin geçici durumu “sürdürme kararı” çıkarmış olduğunu savundu.

Analistler, ortaklığın yine de gerçekleşebileceğini, ancak bunun için öncelikle TNK-BP'yle anlaşılması gerektiğini belirtiyor.

Advertisement