KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de düşen petrol talebinin Libya'daki çatışmalar ve Ortadoğu'daki protesto gösterilerinin petrol arzını olumsuz etkileyebileceği yolundaki endişelere ağır basması sonucu son iki günün en düşük seviyesine indi.

Vadeli petrol kontratları, dünyanın en fazla petrol tüketen ülkesi olan ABD'de dayanıklı tüketim malları verisinin beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından, son iki yılın en yüksek seviyesinden gevşedi. JPMorgan Chase & Co., koalisyon uçaklarının Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklere daha fazla aldırı düzenlmesi nedeniyle, Brent türü petrol için fiyat tahminini yükseltti.

Sydney'de Commodity Broking Services Pty'den yönetim direktörü Jonathan Barratt, "Piyasa şimdi tekrar, Körfez'deki gelişmelerden ziyade, ekonomik veriler üzerinde odaklanmak iztiyor" dedi ve "Fiyatların bu seviyelerden fazla yükselmememesi, insanların Libya ve Ortadoğu'daki gelişmeleri satın almakta olduğunu işaret ediyor" dedi.

Mayıs vadeli Nymex petrolü, 18 sent düşerek varil başına 105.42 dolara indi. Bu kontrat dün 15 sent düşüşle 105.60 dolara gerilemişti. 23 Mart'ta, kontrat, 26 Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviyesi olan 105.75 dolara çıkmıştı.

Petrol fiyatları bu hafta yüzde 4.3 yükseldi ve geçen yıl aynı döneme göre kazanc ise yüzde 31 seviyesinde.

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri geçen ay yüzde 0.9 düştü. Bloomberg'in ekonomistlere dayandırdığı araştırmasına göre, bu verinin yüzde 1.2 artması bekleniyodu.

 

Advertisement