Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hazine tahvilleri, Fed yetkililerimim ekonominin teşvikleri durduracak denli güçlü olabileceğini açıklamasının ardından değer kaybetti. ABD endeks vadelileri, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin geçen hafta son 2 ayın en güçlü yükselişini göstermesinin ardından fazla bir değişiklik göstermezken, emtia fiyatları düştü.

Beş yıl vadeli ABD hazine kağıdının faizi sekizinci gün üst üste yükseldi ve Londra saati ile 10:45'te 5 baz puanlık bir çıkış gösterdi. Portekiz'in 10 yıl vadeli hazine kağıdının faizi Euro Bölgesi rekor seviyesine tırmandı. Avustralya doları, 1983de serbest işlem görmeye başlamasından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Yen ise önemli para birimleri karşısında değer kaybetti.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, 26 Mart'ta yaptığı açıklamada, politika yapıcıların, ekonominin bu kadar miktarlı bir kurtarmaya ihtiyaç duymayabilecek olmasından dolayı, Haziran'da sona erecek 600 milyar dolarlık varlık alım programında kısıntıya gitmeyi düşünmesi gerektiğini söyledi. ABD'de bugün açıklanacak olan tüketici harcamaları verisinin yükselmessi bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası konsey üyesi Ewald Nowotny, faiz oranları ve likidite tedbirleri çerçevesinde, politikada "normalleşme" beklediğini söyledi. S&P 500 vadeli kontratı yaklaşık yüzde 0.1 yükselirken, Stoxx Europe 600 Endeksi dalgalı bir seyir izliyor. 24 ham maddeyi içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 0.5 düşerken, petrol de aşağı yönde hareket etti.

Deutsche Bank AG'nin Londra ofisinden stratejist Jim Reid, "Küresel ekonominin üÜç ila altı aylık görünümü oldukça iyi kalmaya devam ediyor. Bu nedenle, risk varlıklarına destek volatilite ihtimalini getiriyor" dedi ve "Fed yetkililerinden gelen yorumlar, piyasalara likidite geri çekimi uyarsında bulundu" şeklinde görüş bildirdi.