Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Külçe altının onsu Melbourne'de saat 1:10 itibariyle ufak değişiklikle 1,424.88 dolar olarak çeyreklik kazancını yüzde 0.3'e çıkardı. New York'ta Haziran vadeli kontrat ise 1,425.40 dolar olarak bu çeyrekte yüzde 0.3'lük kazancına yöneldi.

Sydney merkezli Fat Prophets'te analist olan David Lennox, "Tüm dünyada siyasi olaylar boyutunda çok fazla belirsizlik söz konusu. Libya'daki olaylar sürebilir. Bu arada Bahreyn ve Japonya'daki nükleer krizde de hala belirsizlikler hakim" dedi.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki çatışmalar, Japonya'da binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan deprem ve tsunaminin ardından nükleer tesisteki sızıntı haberleriyle altın fiyatları 24 Mart'ta 1,447.82 dolar/ons olarak rekor kırmıştı. Libya'da ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin yardımıyla bazı bölgeleri ele geçiren isyancılar, bu hafta Kaddafi güçleri tarafından geri çekilmeye zorlandı.

Lennox, "Kaddafi güçlerine yönelik olarak devam eden hava saldırılarının çok fazla etkili olmadığını görüyoruz. Bu da çıtayı yükseltecek" dedi.

Dolar ve euro'daki zayıflamanın yatırımcıları altına yöneltmesiyle metal fiyatları, 31 Aralık 2010'dan beri dokuz çeyrektir peş peşe yükseliyor. Ancak ABD ekonomisinin toparlandığına dair sinyallerin yatırımcıları hisse senetlerine yöneltmesiyle bu çeyrekte altındaki yükseliş sınırlı kaldı.