Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Libya'daki çatışmaların petrol arzını sıkıntıya sokmasıyla fiyatların ikinci çeyrekte küresel ekonomideki iyileşmeyi tehlikeye atacak olan 100 dolar seviyesinin  üzerine çıkması bekleniyor.

Bank of America Merrill Lynch, Barclays ve JP Morgan'a göre, Afrika'nın üçüncü büyük petrol üreticisi Libya'da ihracat bu yılın büyük kısmında sekteye uğrayacak. Bankaların tahminlerine göre, Brent tipi petrol önümüzdeki 3 ayda varil başına 118 ile 122 dolar arasında seyredecek. Uluslararası Enerji Ajansı, Haziran 2009'dan beri en büyük çeyreklik kazancını yaşayan petrolün  ekonomi için 'tehlikeli bir alana' girmekte olduğunu belirtti.

Merrill Lycnh emtia araştırmaları bölümü yöneticisi Francisco Blanch, "Talep yönünde bazı sıkıntılar yaşandığını görüyoruz. Ortadoğu'daki olaylar belli bir süre daha sürecek gibi görünüyor. Bu, aylar belki yıllar sürebilir" dedi.

Bu yıl yüzde 22 yükselerek 7 çeyrekteki en büyük artışı kaydeden Brent tipi petrol, bugün ICE Futures Europe'ta varil başına 115.42 dolardan işlem gördü.