Advertisement
HABERLER ABONE OL

Başbakanlık Yatırım Ajansı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ''Japonya'dan Türkiye'ye Gelen Doğrudan Dış Yatırımların Desteklenmesi'' başlıklı zapta ilişkin imza töreni, Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı M. İlker Aycı ve BTMU Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Üst Yöneticisi (CEO) Takashi Morimura'nın katılımıyla İstanbul'da gerçekleşti.

Mutabakat zaptı ile Başbakanlık Yatırım Ajansı'nın Japon şirketlerin Türkiye'ye yapacağı yatırımlara destek vereceğine yönelik karşılıklı niyet ve vizyonlar imza altına alınmış oldu. Türkiye'ye doğrudan dış yatırımların teşvik edilmesi ve mevcut yatırımların desteklenmesi görevini üstlenen Başbakanlık Yatırım Ajansı, 2008 yılından bu yana Tokyo'daki temsilcisi aracılığıyla Türkiye'ye doğrudan yatırım yapan, Türk şirketlerle ortak girişimler gerçekleştiren Japon şirketlerini destekliyor.

''YENİ FIRSATLAR YARATACAK''

İmza töreni sonrasında açıklama yapan Morimura, G-20 üyesi olan Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında önemli bir güç olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Türkiye gayrisafi yurt içi hasıla bakımından dünyada 17. sırada yer almaktadır. Güçlü iç pazarı ve sürekli artan nüfusuyla Türkiye, kaliteli iş gücü sayesinde çevre ülkeler için de çok önemli bir üretim ve dağıtım merkezi konumundadır. BTMU olarak, 1986 yılından bu yana Türkiye'deki irtibat büroları aracılığıyla Japon şirketlere destek veriyoruz. Bugün 60'tan fazla Japon şirketi Türkiye'de aktif olarak yer alıyor. Bu anlaşmanın Türk ve Japon iş, finans dünyası arasındaki bağın güçlendirilmesi için yeni fırsatlar yaratacağına inanıyoruz.''

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Aycı da Türkiye ve Japonya ile ilgili dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Japonya'nın, aynı zamanda dünyada en çok yatırım yapan ülkelerin de başında geldiğini ifade etti. Japonya ile Türkiye'nin siyasette sahip olduğu dostluğu, ekonomik işbirliği ile pekiştirerek, bu mutabakat zaptı ile Japonya'nın yüksek katma değerli yatırımlarından Türkiye'nin aldığı payı artırmayı hedeflediklerini belirten Aycı, böylesine güçlü iki ülkenin birbirine daha çok yatırım yapması gerektiğini bildirdi. Aycı, uluslararası şirketlerin Türkiye'de kurdukları bölgesel yönetim merkezlerine dikkati çekerek, bu merkezlerin sayılarının ülkenin artan gelir seviyesi ve Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Avrupa'nın ortasındaki stratejik konumu nedeniyle arttığını söyledi.

Türkiye ve Japonya'nın daha çok otomotiv, inşaat, finans, enerji, ulaştırma ve ileri teknoloji gibi alanlarda işbirliği olanaklarını geliştirirken, Türk ve Japon ekonomileri ve yatırım ortamları, iki ülke arasındaki ileriye yönelik işbirliği fırsatları ve yürütülen projeler açısından umut verici olduğunu ifade eden Aycı, 2013 yılının Ekim ayında bitirilmesi planlanan Marmaray Projesi'nin bu projelerin en bilinen örneklerinden olduğunu belirtti.

Toplantı sonrasında Japonya'da yaşanan deprem ve tsunami felaketine ilişkin üzüntülerini paylaşan Aycı, ''Büyük depremler yaşamış bir ülke olarak Japon halkının acısını paylaşıyor, sizlerin şahsında bütün Japon halkına baş sağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum'' ifadesini kullandı.