Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore Wonu'nun öncülüğünde bugün de yükselmeye devam eden Asya paralarının değerlenmesinde risk iştahı açık yatırımcıların, getirisi gelişmiş ülkelerin üzerinde olan Asya'ya yönelmiş olması etkili oldu.

Tayvan merkez bankası, Tayland, Filipinler, Güney Kore, Hindistan ve Endonezya'nın ardından giderek beklenildiği üzere faizlerini artırdı. Kore'de Mart ayında yüzde 4.7 hızlanan enflasyon, Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmış oldu. Yüzde 6.75 ve 5.75'te seyreden Endonezya ve Hindistan'daki gösterge faizleri, yüzde 1 ve 0.25 faiz oranı bulunan Avrupa ve ABD'yi faiz konusunda solluyor.

Asya'daki merkez bankalarının çoğunun önümüzdeki çeyrekte faiz artırmasının beklendiğini belirten Bank of America-Merrill Lynch'in Döviz stratejistlerinden Christy Yan, bunun da Asya paralarını desteklediğini söyledi.

Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 0.4 kazançla 117.40 puana yükseldi. Bu rakam 1997'den bu yana en yüksek düzeyi gösteriyor.

Güney Kore Wonu, ABD Doları karşısında bu hafta yüzde 1.9 değerlenerek 1,093.10'a yükseldi. Tayvan doları ise yüzde 0.5'lık kazançla ABD doları karşısında 29.343'ten işlem gördü.