Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ahmedinejad, bölge halklarının uyanış sürecinin başladığını, halkların adaletin tecellisine yönelik taleplerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Yönetimlerin, halklarıyla oturup konuşmasını, onların isteklerini yeri getirmesi gerektiğini belirten İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, "kendi halkına baskı uygulayıp onları sindirmek isteyen yönetimler, hayatta kalma şanlarını da yitirirler" dedi.

Ahmedinejad, "siyonist İsrail rejimi, İran'daki devrimden sonra, varlık felsefesini kaybetti. Artık batının çıkarlarını koruyacak güçte değil" iddiasına bulundu.

Yemen ve Libya'daki çatışmaların arkasında ABD ve müttefiklerinin olduğunu belirten Ahmedinejad, "NATO'nun bombaları ve füzeleriyle toprağa düşen her can, Amerika ve müttefiklerinin hesabına yazılacak" diye konuştu.

Ahmedinejad, BM Genel Sekreteri ile telefon görüşmesinde "Libya'daki sorunun tarafsız ve herkesin güvenebileceği arabulucular sayesinde halledilebileceğini" aktardığını söyledi.

Bahreyn'deki krizi de yorumlayan İran Cumhurbaşkanı “bölge ülkeleri, Bahreyn'e asker göndermemeliydi; bu çirkin bir eylemdir, askerlerini çekmeliler. Bahreyn yönetiminin kendi halkını öldürmesi de çirkindir” dedi.

Mısır ile diplomatik ilişki kurmayı önemsediklerini belirten Ahmedinejad, Suriye'deki gelişmeleri bu ülkenin içişleri olarak tanımladı.

ABD Başkanı Obama'nın, “George Bush'tan da daha nefret edilen bir şekilde siyaset sahnesini terk edeceği'' öngörüsünde bulunan İran Lideri , petrol fiyatlarının da gerçek değerinden az olduğunu, her bir varil petrolün bu yıl içinde 150 dolara çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi.