Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in teşvik paketini çekeceğine ilişkin endişeler sebebiyle ihracatçı şirketler düşerken; Çin'in faiz artışından sonra Çinli banka ve sigorta şirketleri değerlendi.

Çin'in en büyük ikinci sigorta şirketi Ping An Insurance yüzde 2.2; Çin'in en büyük 3. bankası Bank of China ise yüzde 0.9 yükseldi. Dünyanın en büyük ikinci cep telefonu üreticisi Samsung Electronics yüzde 2.1 geriledi. Fukuşima'daki nükleer santralin operatörü Tokyo Electric Power da yüzde 6.6 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi çok değişiklik göstermedi ve 135.10 puan oldu. Asya Pasifik endeksi geçtiğimiz 2 haftada Japonya'da depremin ardından kapanan fabrikaların  yeniden üretime başlamasıyla yükselmişti.

Amrika'nın para bastığını, bu paranın da bir şekilde diğer ülkelere sermaye olarak aktığına dikkat çeken AMP Capital Investors Ltd.'ın yatırım stratejistlerinden Shane Oliver, bu parasal gevşeme sonlandırılır ve sıkılaştırmaya başlanırsa, yatırımcıların Asya ve gelişen ülke varlıklarına talebinin azalabileceğini söyledi.

Japon Nikkei 225 endeksi önce yüzde 0.6 değer kaybetti; ardından kayıplarını telafi ederek günü yüzde 0.2 kazançla sonlandırdı. Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.2; Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1; Çin Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8; Hong Kong'daki Hang Seng endeksi yüzde 0.5 oranında prim yaptı. Yeni Zelanda NZX 50 Endeksi ise yüzde 0.6 değer kaybetti.