Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeni, merkez bankasının yeni fonlama önlemleri üzerinde görüşeceği yönündeki spekülasyon üzere tüm önemli paraların karşısında değer kaybetti. Japonya Merkez Bankası, bugün 2 gün sürecek toplantılarında başladı.

Euro, Avrupa ekonomisinin üst üste 6 çeyrek büyüdüğüne işaret etmesi beklenen verilerin öncesi yen karşısında 10 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Sterlin ise traderların İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artıracağı yönündeki pozisyonlarını artırmasıyla dolar karşısında 2 haftanın zirvesine çıktı.

Tokyo'daki Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ'nin Döviz yöneticilerinden Akira Hoshino, merkez bankalarının gevşek para politikalarını sonlandırmaya yaklaştığını belirterek, bu konuda Japonya Merkez Bankası'nın geride kalabileceğini söyledi. Hoshino, yenin en zayıf para birimi olabileceğini iddia etti.

Yen, dolar kaşrısında 84.87'den 85.38'e gevşerken, gün içinde 85.53 yen seviyesinden 21 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini test etti. Japon yeni euro karşısında da yüzde 0.9 kayıpla 121.76'a geriledi. Yen, euro karşısında da 10 Mayıs'tan bu yana en düşük düzeye işaret ederek, 121.91 yene kadar geri çekilmişti. Euro/Dolar paritesi ise yüzde 0.3 değer kazandı ve 1.4263'ten işlem gördü. Parite 4 Nisan'da 1.4269 seviyesiden 4 Kasım'dan bu yana en yüksek değerine ulaşmıştı.

Japonya Merkez Bankası nakit sıkıntısı çeken bankalara likidite yardımı sağlayabilmek için bir tür kredi programı çıkarmayı düşünüyor. Planın hayata geçmesi durumunda, bu hafta detaylandırılması bekleniyor.