Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Fed'in dün açıklanan toplantı tutanaklarında, ABD politika yapıcılarının teşvik tedbirlerini Haziran ayının ötesine taşımada fikir ayrılığına düştüğünün görülmesi ve bankaların sermaye artırımı açıklamalarının ardından durgun seyrediyor. Asya hisse senetleri düşerken, ABD endeks vadelileri yukarı yönde hareket etti.

Commerzbank AG, hükümet yardımını geri ödemek için 11 milyar euroluk (15.7 milyar dolar) hisse satacağını açıklamasının ardından % 2.2 yükseldi. İtalya'nın ikinci büyük bankası Intesa Sanpaolo SpA, sermayesini güçlendirmek için 5 milyar euro tutarında hisse satacağını duyurmasının ardından % 1.4 prim yaptı.

Stoxx Euorpe 600 Endeksi, Londra saati ile 08:38'de, yaklaşık yüzde 0.1 yükselerek 280.94 puana çıktı. Endeks, ekonomik toparlanmanın Japonya depremi ve Ortadoğu'daki ayaklanmaların olumsuz sonuçlarını giderecek kadar güçlü olduğu yolundaki spekülasyonlara bağlı olarak, 16 Mart'ta gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden % 7.2 yükseldi.

Londra'da Eden Financial Ltd.'den yatırım direktörü Lawrance Peterman, "Piyasaların gücü, bankalardan gelen haberler ve Fed'in bir sonraki hareketinin ne olacağına yönelik değerlendirmeler tarafından deneniyor" dedi.

ABD hisse senetleri dün, toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından, Fed'in Haziran ayında tamamlanacak olan 600 milyar dolarlık tahvil alım programı sonrası ne yol izleyeceği konusunda politika yapıcılarının farklı düşündüğünün ortaya çıkması ile birlikte, erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi. Ekonomiyi teşvik amacıyla yapılan bu tahvil alımları, Stoxx 600 Endeksi'nin Mayıs 2009'dan bu yana yüzde 78 artış göstermesine destek sağlamıştı.