TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yarın düzenlenecek olan İDO özelleştirmesinde son hazırlıklarını yaparken, diğer taraftan İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ’nin (İGDAŞ) özelleştirmesi sürecini yürütüyor. Özelleştirme sürecine yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre özelleştirme için 20’ye yakın şirket nabız yoklarken, ihaleye girmek için ciddi hazırlık yapanların sayısının 10 civarında olduğu kaydediliyor.

Son olarak Katar Varlık Fonu ve Japon Marubeni şirketlerinin İGDAŞ ile ilgilendiği öğrenildi. Türkiye’de bankacılık dahil birçok sektörde alım fırsatı kolladığı bilinen Katar Ulusal Varlık Fonu,  2011 itibariyle 85 milyar dolar yönetiyor. Dünyanın en büyük 500 şirketi arasında yer alan Japon Marubeni ise 1960’lı yıllardan bu yana Türkiye’de faaliyetlerde bulunuyor.

İHALE NE ZAMAN YAPILACAK?

İlana henüz çıkılmayan İGDAŞ’ta, ihalenin ne zaman yapılacağı henüz net değil. İBB Başkanı Kadir Topbaş, ihalenin Haziran sonrasında yapılacağını açıklamıştı. Yetkililere göre ise ihale sonucu bu yıl belli olsa dahi işlemin kapanması büyük ihtimalle 2012’yi bulacak. Bu da özelleştirme gelirinin 2012’de sağlanacağı anlamına geliyor.

İŞTE İGDAŞ İLE İLGİLENEN ŞİRKETLER

-Oyak Grubu

-Aksa Enerji

-MMEKA

-Socar

-Çolakoğlu Grubu

-Koç Holding

-Sabancı Holding

-Katar Ulusal Varlık Fonu

-Marubeni

- Bosphorus gas

 

Kerim Karakaya (kkarakaya@bloomberght.com)

Advertisement