Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, üç yıl sonra ilk kez faiz artırımına gidildikten sonra düzenlediği basın toplantısında, Banka'nın enflasyon risklerini "çok yakından" izlemeye devam edeceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası, bugünkü toplantısında politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 1.25'e çıkardı ve 2008'den bu yana ilk kez faiz artırımına gitti.

Trichet, bugün yapılan faiz artırımının, bir dizi faiz artışının ilk aşaması olmadığını belirtti.

Trichet, artan enflasyon riski karşısında faiz artırımına gittiklerini kaydederek, "Faiz artışı enflasyonda artış riskine karşı atılmış bir adım" dedi.

Trichet, "Para politikası 'genişlemeci' olarak devam ediyor" dedi ve "Son fiyat gelişmelerinin orta vadede geniş tabanlı enflasyonist baskılara yol açmadığını belirtmek gerek" şeklinde görüş bildirdi. Trichet, artan enflasyon oranlarının emtia fiyatlarındaki artışın bir sonucu olduğunu belirtti.

Trichet, ayrıca enflasyonun ikincil etkilerinin artmasına izin verilmeyeceğini de kaydetti ve şimdiye dek enflasyonist baskılarda ciddi bir artış görmediklerini sözlerine ekledi.

Trichet, faiz kararının oybirliğiyle alındığını söyledi.

Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar iki kez daha faiz artırımına giderek politika faizini yüzde 1.75'e çıkarmasını bekliyorlar.

Trichet'nin açıklamaları ile birlikte euro dolar karşısında 1.4291 dolar seviyesinden 1.4258 dolar seviyesine geriledi.

Eski bir Avrupa Merkez Bankası yorumcusu ve şimdi Nomura International'da faiz stratejisti olarak çalışan Laurent Bilke, "Trichet ılımlı bir şekilde sert bir söylem kullandı ve birkaç ay içinde diğer bir faiz artışı olacağı görüşüyle uyumlu bir söylemi vardı" dedi.

Enflasyon Euro Bölgesi için Aralık ayında yüzde 2 olan banka limitini aştı ve geçen ay yüzde 2.6'ya hızlanarak 2 yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı.