Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Araştırma şirketi GFMS, gümüş yatırımlarının rekor seviyede artması ve sanayi tüketiminin 5 senenin en düşüğünden gerilemesiyle gümüş talebinin 2010'da yüzde 15 artarak 20 senenin en yüksek seviyesine çıktığını belirtti.

GMSF'nin bugün yayımlanan raporunda, dünya çapında yatırımların yüzde 40 artarak 279.3 milyona ulaştığını ve toplam gümüş talebinin 1.06 milyar onsa yükseldiğini açıkladı. Şirket, sanayi tüketiminin ise yüzde 21 değerlenerek 487.4 milyon onsa çıktığını belirtti. Şirketin yöneticisi Philip Klapwicjk fiyatların sene sonuna dek 50 dolar/onsa kadar tırmanabileceğini söyledi.

Gümüş fiyatları dün Londra'da 31 yılın zirvesi olan 39.7625 dolar/ons'tan işlem gördü. Yükselen enflasyon, zayıf para birimleri ve Avrupa'nın borç krizinin değerli metal talebini artırmasıyla fiyatlar geçtiğimiz yıl ikiye katlamıştı. Metalin sanayi sektöründe kullanılması da fiyatlardaki yükselişi destekledi.

GSMF raporunda, enflasyon ve borç endişelerinin artarak devam edeceğini belirterek, "Bu durum gümüşe olan talebi destekleyecek. Sanayi talebi de fiyatlara ek destek sağlayacak" ifadelerini kullandı.