KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Mart ayında, üçüncü ay üst üste yükseldi ve bu veri, işletmelerin ekipmanlarını güncel tutma isteklerini sürdürdüklerini işaret etti.

Ömrü en az üç yıl olan malları içeren dayanıklı tüketim malları için siparişler, Şubat ayında yüzde 0.7 yükseldikten sonra, Mart ayında yüzde 2.5'lik bir artış gerçekleştirdi. Bu veri, makina, bilgisayar ve otomobillere olan artan talaebi yansıtıyor.

Çin gibi gelişen piyasalara ihracat ve stokların artırılması ihtiyacı, ekonomik toparlanmayı etkileyen üretim sıçramalarının bir yönlediricisi olarak değerlendiriyor. İşletme yatırımlarındaki artışlar muhtemelen ekonomik genişlemenin sürmesine yardımcı olacak ve bu durum, Fed'in bugün muhtemelen neden Haziran ayında sona erecek tahvil alım programını uzatmayacağının bir nedeni olarak gösteriliyor.

Toronto'da BMO Capital Markets'in kıdemli ekonomisti Sal Guatieri, "Yeni ekipmanlara yatırım yapıyorsanız, bu, gelecek hakkında iyimser olduğunuz anlamına gelir" dedi ve "İşletmelerin görünüme yönelik güveni artıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg News'un 76 ekonomiste dayandırdığı araştırmasına göre, dayanıklı tüketim malları siparişlerinin Mart ayında yüzde 2.3 artması bekleniyordu. Tahminler yüzde 3.5 düşüşle ile yüzde 6.7 artış aralığında gerçekleşti.

Ulaşım ekipmanları dışarıda tutulduğunda ise, dayanıklı tüketim malları siparişleri yüzde 1.3 arttı. Bu artış bu yılın en iyi performansını işaret ediyor.

Advertisement