KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya Maliye Bakanı Elena Salgado, İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin AMB Başkanlığı adaylığını "mükemmel" olarak niteleyerek, açık destek verdi. Böylece Mario Draghi, Almanya hariç Avrupa'nın en büyük 4 ekonomisinin açık desteğini almış oldu.

Madrid'de gazetecilere konuşan Salgado, İspanya'nın Draghi'nin adaylığını desteklediğini belirtti. İspanya'nın açıklaması, Fransız Başkanı Nicolas Sarkozy'nin Draghi'yi AMB Başkanlığı için favori aday göstermesinin yalnızca bir gün sonrasında geldi.

İtalyan aday, Portekiz ve Belçika tarafından da destekleniyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel seçimine ilişkin bir açıklamada bulunmayı reddederken, başbakanın sözcüsü Merkel'in Jean-Claude Trichet'nin yerine geçmesi için bir adayı desteklememe hakkı bulunduğunu belirtti.

Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, Almanya'nın izni olmadan kimsenin AMB Başkanlığı'na oturamayacağını ifade etti. Ancak Avrupa Birliği'nin yönetmeliğine göre, Almanya'nın 63 yaşındaki Draghi'yi veto edemeyecek. Çünkü bir adayın bloke edilebilmesi için diğer ülkelerin de işbirliğine ihtiyacı olacak.

Seibert, Almanya'nın Fransa ile adayın atanması için işbirliği yapabileceğini belirtti. Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya Euro Bölgesi'nin üçte ikisine denk geliyor.

Ancak Draghi'nin adaylığı Almanya'da muhalefete takılabilir. Borç krizinde olan ülkeler ve kurtarma paketleri gündemdeyken, Merkel'in güney Avrupa'dan bir adayı desteklemesinin tepki toplayabileceği düşünülüyor.

Advertisement