Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., JP Morgan ve diğer 14 yatırım bankası, Avrupa Birliği'nin açtığı antitröst davasıyla uğraşmak zorunda kalacak.

Avrupa Komisyonu bugün, 2 adet antitröst davası açtığını duyurdu. Davalarda 16 banka, piyasa bilgileri toplayan Markit'e önceden finansal bilgi sızdırmakla suçlanıyor.

Komisyon aynı zamanda 9 şirketin, türev piyasası takas bankası ICE Clear Europe'la anlaşma yaparak, diğer takas bankalarının piyasaya girişini engelleyip engellemediği konusunu da araştıracak. ICE Clear Europe'la anlaşma yapılması, diğer bankaların işlemlerini takas etmesi imkanını da ellerinden alıyor.

Avrupa Birliği Antitröst Başkanı Joaquin Almunia, piyasalardaki şeffaflık sorununun rekabet kurallarının ihlal edilmesine kadar gidebileceğinin altını çizerek, "umarım soruşturmalarımız, finansal piyasaların şeffaflığı ve daha iyi işlemesine de hizmet eder" dedi.

Regulatörler, CDS işlemlerinin finansal krizi derinleştirdiğine dikkat çekerek, CDS'lere ilişkin düzenlemeye de sıkılaştırma getirmeyi hedefliyor.

Avrupa Birliği'ndeki yasakoyucu merciiler, takas bankalarının ve şeffaf işlem sistemlerinin kullanılmasına teşvik etmeye çalışıyor.