KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizinden çıkış arayan Yunanistan'ın 5 yıl içinde temerrüde düşme riski hayli yüksek bir oranla ifade edilirken, yatırımcılar bunun konuşulması için 2012'yi bekliyor.

JP Morgan Chase & Co.'un stratejistlerinden Pavan Wadhwa, Yunanlı yetkililerin, tahvil sahiplerinden alacakların 6 ila 12 ay ertelenmesini büyük ihtimalle istemeyeceklerini söyledi.

Deutsche Bank AG ve Rabobank International, Yunanistan'ın bunun yerine daha zararsız önlemler almaya yönelebileceğini belirtiyor.

Yunanistan'ın önündeki hiçbir seçeneğin maliyetsiz olmadığına dikkat çeken Wadhwa, şu an Yunanistan'ın beklemede kalarak çabalama yolunu seçtiğini söyledi. Wadhwa, "yeniden yapılandırmanın maliyeti bilinmiyor ve diğer seçeneklere göre çok daha fazla zarar verebilir" dedi.

Yunanistan'ın hazine tahvilleri ve sigorta primleri geçtiğimiz hafta rekor seviyede seyretti. Ülkenin borçlarını geri ödeme süresinin ertelenmesinin, borçtan tek çıkış yolu olduğuna yönelik spekülasyonlar da geçtiğimiz hafta arttı.

Yunanistan'ın 10 yıllık hazine tahvillerinin getirisi ile Almanya'nınkiler arasındaki fark dün yüzde 12.41'e çıktı. Bu oran yılın başında yüzde 9.5 olarak seyrediyordu. 2 yıllık Yunan tahvillerinin getirisi ile Almanya'nın 2 yıllık hazine tahvillerinin getirisi arasındaki fark ise yüzde 25'e ulaştı.

Advertisement