Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro dolar karşısında, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin yarınki toplantıda faizlerin daha da artırılacağına yönelik işaretler verebileceği spekülasyonlarına bağlı olarak, Aralık 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar, yen karşısında ise, ABD istihdam verisinin beklenenden daha az artış göstermesinin ve bunun da Fed'in faizleri düşük tutma eğilimini güçlendirmesinin etkisi ile kazançlarını geri verdi. Öte yandan, Avrupa'da hizmet ve imalat sanayi sektörlerinde büyüme olduğunu gösteren verilerin ardından, euro önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında değer kazandı.

Standard Bank Plc'nin Londra ofisinden Döviz stratejisti Steven Barrow, "Avrupa Merkez Bankası, enflasyon karşıtı duruşunu güçlendirdi ve Fed henüz bu konunda adım atmadı" dedi ve "Ancan Avrupa Merkez Bankası, piyasanın algıladığı oranda şahin olmazsa, eurodaki ralli çok falz genişlemeyebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Euro dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek, New York saati ile 08:37'de 1.4901 dolara çıktı. Parite dün 1.4915 dolara kadar yükselerek, Aralık 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa ortak para birimi yen karşısında yüzde 0.6 yükselerek, 119.99 seviyesinden 120.69 seviyesine çıktı. Dolar yen karşısında ise yaklaşık yüzde 0.1 yükselerek 80.94 seviyesinden 81.00 seviyesine yükseldi.