Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Diageo Plc ve Swiss Reinsurance Co. gibi şirketlerin beklenenden daha iyi mali sonuç açıklamasına bağlı olarak alış ağırlıklı seyrediyor. Bu alışlar sonucu Stoxx 600 Endeksi iki günlük düşüşünü durdurdu. ABD endeks vadelileri yükselirken, Asya hisse senetleri fazla bir değişiklik göstermedi.

Dünyanın en büyük damıtma şirketi olan Diageo, gelirlerinin analistlerin tahminlerinden daha iyi çıkması sonrası yüzde 1.7 yükseldi. Dünyanın en büyük ikinci sigorta şirketi olan Swiss Re, zararının beklenenden düşük çıkması ile birlikte yüzde 1.2 yükseldi. Hollanda'nın en büyük finans kuruluşu olan ING Groep NV, ilk çeyrek karının beklenenden iyi çıkmasının ardından yüzde 2.8'lik bir ralli gerçekleştirdi.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek, Londra saati ile 08:27'de 279.12 puana yükseldi. Endekste, düşen bir hisse senedi karşılığı iki hisse senedi değer kazandı. Endeks, PSA Peugeot Citroen ve Ericsson AB gibi önemli şirketlerin beklenenden daha iyi kar açıklaması ve Fed'in aşırı gevşek para politikasını "uzunca bir süre" daha devam ettireceğini açıklamasının ardından, Nisan ayında bu yılki en hızlı aylık çıkışını gerçekleştirdi.

Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı bugün yüzde 0.3 yükselirken, Japonya hariç Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düştü. Japonya'da piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalıydı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, bugünkü toplantı sonrası yapacağı basın açıklamasında, Banka'nın önümüzdeki aylarda para politikasını ne hızda sıkılaştıracağına yönelik işaretler verebilir. Bloomberg'ün anketine katılan 48 ekonomistin tümü, bugün Helsinki'de toplanacak olan Avrupa Merkez Bankası'nın % 1.25 seviyesindeki faizde değişikliğe gitmesini beklemiyor. Ancak Trichet'nin açıklamasında "güçlü ihtiyat" uyarısında bulunması, faizin Haziran ayındaki toplantıda artırılacağı beklentisini güçlendirecek. Avrupa Merkez Bankası, Nisan ayındaki toplantısında, politika faizini 25 baz puan yükseltmişti. Banka üç yıl aradan sonra ilk kez faiz artırımına gitti.