Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, emtia fiyatlarındaki düşüşler ve ABD verilerinin ekonomik toparlanmanın yavaşlamakta olduğunu işaret etmesi sonrası üçüncü gün üst üste düştü. Bu hareketle birlikte, gösterge endeks son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Jakarta saati ile 14:50'de 1,167.25 puana indi. Endeks böylelikle, 19 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Filipinler Borsası gösterge endeksi,e nflasyondaki hızlanma sonrası yüzde 1.2 düştü. Vietnam'da VN Endeksi, merkez bankasının faiz artırımı sonrası sen yedi haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Hindistan'da Bombay Sensitive Endeksi dokuzuncu gün üst üste aşağı yönde hareket etti ve 2001'den bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirdi.

Gelişen piyasalar gösterge endeksi, Hindistan ve Çin merkez bankalarının enflasyonu durdurmak için tedbirler alabileceğini ima etmesinin ardından üç gündür düşüyor ve endeksin bu süre boyunca kaybı yüzde 3.2 oldu. Malezya ve Filipinler merkez bankaları bugün faiz kararlarını açıklayacak. Petrol fiyatları New York'ta, ABD hizemt sektörü ve istihdam verilerinin beklenenden kötü çıkması sonrası, dördüncü gün üst üste düşüş gösterdi. Çin'in en büyük petrol şirketi Cnooc Ltd., Hong Kong işlemlerinde yüzde 2.2 düştü.

Jakarta'da PT PNM Investment Management'tan Finny Fauzana, "Çin ve Hindistan'daki sıkılaştırma tedbirleri dikkate alındığında, ekonomik büyümenin önceki kadar yüksek olmayabileceği şeklindeki endişeler artıyor ve bu da hisse senetlerini etkiliyor" dedi ve "Çin ve Hindistan küresel büyümeyi yönlendiren önemli iki ülke ve bu nedenle insanlar şimdilerde temkinli" şeklinde görüş bildirdi.