Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Başlangıç teminatların artırılması ve bakırdan petrole emtiaların değer kaybetmesinin yatrırımcıları kıymetli metallerin satışına itmesi ile gümüş vadelileri 1975'ten en büyük haftalık kaybını yaşamaya hazırlanıyor. Altın ise 27 şubat 2009'dan beri en büyük haftalık kaybının eşiğinde.

New York Comex'te işlem gören temmuz vadeli gümüşün onsu yüzde 2.4 düşerek Singapur'da sabah 11.50'de 35.36 dolar oldu. Üst üste 5 gün değer jkaybeden gümüş kayıplarını yüzde 27.3'e genişletti.  Spot altın ise yüzde 1 değer kazanarak 1,489.08 dolardan işlem gördü, böylece bu haftanın kaybını yüzde 4.72de sınırladı.

Yavaşlayan küresel büyümenin talebi azaltacağı ve yatırımcıların kar satışına gideceği endieşsi ile 24 emtianın işlem gördüğü Standard & Poor's GSCI Endeksi dün yüzde 6.5 değer kaybetti. Comex'in sahibi CME Group Ltd., 25 nisan tarihinden itibaren gümüş için yatırılıcak başlangıç teminatlarında yüzde 84 artış duyurdu.

"Yüksek oranlada nakit başlangıç teminatının tüm iştirakçilerce karşılanması olası değil ve eğer bir trader marj yaratamazsa dayanak varlık genellikle likidite olur." diyen Commonwealth Bank of Australia emtia analisti Lachlan Shaw, "Gümüş fiyatlarının daha da düşmesi mümkün görünüyor" yorumunda bulundu.

CME Group'tan 4 mayısta yapılan açıklamaya göre gümüş vadelilerinde işlem yapacak brokerlar başlangıç teminatları 9 mayıs tarihinden itibaren kontrat başına 21,600 dolara artırıldı. Bu oran 2 hafta öncesine göre 11,745 dolar daha yüksek. Geçtiğimiz hafta vadelilerin fiyatı 31 yılın zirvesine çıkarak onsa başına 49.845 dolardan işlem gördü.

Dolar, bu hafta 6 majör para birimi karşısında yüzde 1.6 değer kazanarak 4 ayın en büyük haftalık kazancına hazırlandı. ABD'deki yükselen işsizlik başvuruları ve düşen Tüketici Güvenin ekonomik toparlamanın aksadığına dair işaret vermesi ile Asya hisseleri ise mart ayından beri en büyük kaybını vererek yüzde 1.6 düştü.