Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın değer kazandı, bakır aralık ayındaki en düşük seviyesinden yukarı sıçradı. petrol üst üste 5. gününüde de değer kaybetti. Gümüş vadelileri ise 1975'ten beri en büyük haftalık kaybına hazırlanıyor.

Ham petrolün varili dün yüzde 8.6 değer kaybettikten sonra yüzde 0.7 daha kayıpla 99.09 dolar oldu. 3 ay vadeli bakırın metrik tonu yüzde 0.2 değer kazanarak 8,835 dolar olurken spot altının onsu yüzde 0.9 yükselerek 1,486.99 dolaradan işlem gördü. Comex başlangıç teminatlarında yüzde 84 artırıma gideceğini açıkladıktan sonra gümüş vadelileri bu hafta New York'ta yüzde 28 değer kaybetti.

24 ham maddenin işelm gördüğü Standard & Poor's GSCI Endeksi dünü ocak 2009'danberi en büyük düşüş olan yüzde 6.5 değer kaybıyla kapattıktan sonra bugün pek değişim göstermedi. Çin'den Hindistan'a merkez bankalarının enflasyonu soğutmak için faiz oranlarını yükseltmesini reddeden gümüş, petrol, benzin, kahve ve pamuk bu yıl 29 nisan tarihine dek yüzde 23'ten fazla yükseliş gösterdiler.

"Agresif satışların ardından rahat bir ralli olurdu" yorumunda bulunan Singapuer'daki Australia & New Zealand Banking Group Ltd'nin emtia stratejisti Serene Lim, "Traderlar şu aralar bayağı endişeli olacaklar çünkü bu akşamın istihdam verisi izlenmesi gereken bir mevzu olacak." dedi.

ABD'deki beklenmeyen işsizlik başvurları artışı ve doların yükselmesi sebebiyle ham petrol dünkü kaybının ardından 7 mayıs 2010 bitimli haftadan beri yüzde 12'lik kaybıyla en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştirmiş oldu. Çalışma bakanlığı'nda yapılan açıklamaya göre işsizlik ödeneği başvuruları 30 nisan tarihi bitimli haftada 43 bin kişi artışla 474 bine yükseldi. Bloomberg'in araştırması rakamın 410 bin olacağı yönündeydi.