Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yılda 45 milyar dolarlık israf ve verimlilik kaybı bulunduğunu söyledi.

Bayraktar, Türkiye'de israf ve verimlilik kaybını ekonomiye kazandırmak için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Yapılan bu israfı ekonomiye kazandırarak halkın refahını arttırmak istediklerini ifade eden Bayraktar, tarım sektöründeki girdiler nedeniyle çiftçinin yorulduğunu, borçlarını ödeyecek kadar gelir elde edemediğini söyledi.

Bayraktar, çiftçinin eğitim eksikliği olduğunu bildiklerini, bunu gidermek için Eğitim Merkezleri kurma projelerinin bulunduğunu belirterek, ''Ziraat Bankası'nın sektör bankası olmasını talep ediyoruz. Düşük faizli krediye çiftçinin Ziraat Bankası yoluyla ulaşabilmesini temenni ediyoruz. Bu yolda çalışmalarımız devam ediyor'' dedi.

Trakya tarımının, Türkiye tarımında rolünün büyük olduğunun altını çizen Bayraktar, şunları söyledi:

''Trakya'da özellikle hayvancılık sektörü çok gelişti. Zor koşullara rağmen üreticilerimiz, genetik yapısı iyi olan hayvanlar yetiştiriyor. Hububat ve ayçiçeği üretiminde de üretim rakamları çok iyi. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumunda yönetim kurulu üyesiyim. Torba Yasaya koyduğumuz birkaç madde var. Talebimiz borçların faizsiz yapılandırılmasıydı. Ama bu mümkün olmadı. Çiftçilerimizin mağdur olmamaları için en kısa zamanda müracaatlarını yapmalarını istiyoruz. Türkiye tarımında yaptığımız çalışmalara göre, yılda 45 milyar dolar israf ve verimlilik kaybı var.''

Dünyada gıda fiyatlarının artacağını belirten Bayraktar, ''Gıda fiyatları artışını Türkiye'nin fırsata çevirmesi için, yapısal sulama ve arazi toplulaştırılması başta olmak üzere yapısal sorunlar çözülmek zorunda. Bunlar sağlandığında verimlilik rakamları ve üretimde kalite artacak. Tarım sektörü Türkiye'nin zenginliği olacak. Böylece, gelecek nesillere çok daha verimli tarım arazileri bırakacak ve istikbalini kurtarmış olacağız'' diye konuştu.