Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Asya piyasalarında yen karşısında, Standard & Poor's'un (S&P) Yunanistan'ın kredi notunu düşürmesinin Avrupa borç sorununa yönelik endişeleri artırması sonucu, son altı haftanın en düşük seviyesine indi. Asya hisse senetleri ve metaller, Çin'in ihracatının rekor seviyeye çıkması ile birlikte yükseldi.

Euro yen karşısında yüzde 0.2 düşerek, Tokyo saati ile 13:09'da 115.23 yen seviyesine inerken, Yeni Zelanda doları ABD doları karşısında iki günlük yükselişini tersine çevirdi. Japonya'nın 10 yıl vadeli hazine tahvilinin faizi ise son dört ayın en düşük seviyesinin yarım baz puan üzerinde. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükselirken, Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Gümüş vadelileri ikinci gün üst üste değer kazandı ve bakır Londra'da yüzde 0.6 prim yaptı. Ham petrol fiyatları ise dün yüzde 5.5 yükseldikten sonra New York'ta yüzde 1.5 geriledi.

Yunanistan, dün S&P'nin kredi notunu iki basamak düşürmesinin ardından bugün 1.25 milyar euro tutarında iç borçlanma ihalesi düzenleyecek. Asya hisse senetlerindeki düşüşler ise, Kore, Tayvan ve Malezya'dan sonra Çin'in rekor ihracat açıklaması sonrası tersine döndü. Çin'de yarın açıklanacak olan enflasyonun yavaşlaması beklenirken, sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerine yükselme bekelniyor.

Sydney'de Platypus Asset Management Ltd.'den Prasad Patkar, "Yunanistan yatırımcı topluluğu için tedirginlik kaynağı olmaya devam ediyor" dedi ve "Ancak Yunanistan sorununun ekonomik toparlanmayı yolundan çıkaracağını düşünmüyorum. Ancak Yunanistan yükümlülüklerini yerine getiremeyecek gibi görünüyor  ve bu durum euro için birliği zayıflatıyor" şeklinde görüş bildirdi.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi euro dolar karşısında, dünkü New York seviyesi olan 1.4365 dolardan 1.4333 dolara indi. Euro dün dolar karşısında 1.4255 dolara kadar inerek 19 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü. Euro ayrıca yen karşısında dün 114.99 seviyesine kadar inerek 29 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dolar yen karşısında fazla değişiklik göstermeyerek 80.35 yen seviyesinde kaldı.