Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Başkent Doğalgaz ihalesinin iptal edilmesiyle Karamehmet-Kazancı arasındaki anlaşmazlık gündeme gelirken, grubun en yüksek teklifi verdiği elektrik ihalelerinin bedelini de ödeyememesi durumunda 2011 yılı özelleştirme programının yarısı suya düşecek.

Karamehmet ve Kazancı ortaklığı olan MMEKA, 1 doğalgaz ve 3 elektrik dağıtım ihalesinde yaklaşık 8 milyar dolarlık toplam vererek gündeme gelmişti. Ancak ortaklar arasında yaşanan anlaşmazlıklar, davalar, kurulan şirketler, finansman için özelleştirme ihalelerinin devir tarihlerinin ertelenmesi gündeme gelirken bugün Başkent Doğalgaz ihalesinin de iptal edildiği duyuruldu.

7 firmanın katıldığı Başkent Doğalgaz Dağıtım ihalesinde 1 milyar 211 milyon dolar teklif veren MMEKA, ihaleyi kazanmıştı. Bir anda kamuoyunun gündemine oturan MMEKA, ardından Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım bölgeleri olarak kabul edilen İstanbul'a ait Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ile Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. (AYEDAŞ) ihalelerinde de verdiği tekliflerle dikkat çekmişti. BEDAŞ'a 2 milyar 990 milyon dolar, AYEDAŞ'a ise 1 milyar 803 milyon dolarla en yüksek teklifi veren MMEKA, Gediz Elektrik ihalesinde de 1 milyar 920 milyon dolarla ihalenin en yüksek teklifinin sahibi oldu. Böylece doğalgaz ve elektrik dağıtım bölgeleri için toplam 7 milyar 924 milyon dolarlık teklif veren MMEKA'nın Gediz Elektrik'te en yüksek teklifi vermesi ihalenin kazananı olarak ilan edilmesine yetmedi. Ancak rekabet yasaları MMEKA'nın önüne çıktı ve Özelleştirme İdaresi, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalesini ikinci en yüksek teklifi veren Eti Gümüş-Sögütsen Seramik Ortak Girişim Grubu'na verdi.

Fakat Gediz olmadan da MMEKA ortaklığının ödemeyi taahhüt ettiği özelleştirme bedeli toplamı 6 milyar doları aşmıştı.

MAHKEMELİK OLDULAR

Mehmet Kazancı'nın iddiasına göre Karamehmet, Kazancı Grubu'nu devre dışı bırakıp Başkent Doğalgaz operasyonunu yürütmek amacıyla 'Çankaya Doğalgaz' adlı bir şirket kurmuştu. Kazancı bu iddialarını mahkemeye taşıdı. Karamehmet cephesinden gelen bilgiler ise Kazancı Grubu'nun ortak girişim grubundaki yüzde 50 ortaklığın koşullarından biri olan finansmanı sağlayamaması nedeniyle yeni şirketin kurulduğu şeklindeydi.

Şimdiyse birbirleriyle mahkemelik olan Çukurova ve Kazancı gruplarının kazandığı diğer 4.8 milyar dolarlık ihalelerinin ne olacağı merak ediliyor.

AKSU: HERHANGİ BİR OLUMSUZ GELİŞMEDE MEVZUATIN GEREĞİ YAPILACAK

Başkent Doğalgaz'da 1,2 milyar dolar ihale bedelinin yatırılmaması nedeniyle meydana gelen iptal kararının ardından, Karamehmet-Kazancı ortaklığının en yüksek teklifi verdiği İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım ihaleleri de kamuoyunun gündemine girdi.

Ortaklığın bu iki dağıtım bölgesinde ihale bedelini ödeyip ödeyemeyeceği merakla beklenirken, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, söz konusu özelleştirmelerde ihale bedelinin yatırılması için 31 Mayıs'a kadar süre bulunduğunu söyledi.

Aksu, prosedür gereği sürenin tamamlanmasını bekleyeceklerini, herhangi bir olumsuz gelişmede mevzuatın gereğini yapacaklarını ifade etti.

TÜRKYILMAZ: ÖİB GEÇ KALMIŞ BİR KARAR ALDI

MMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, ihale sürecine başından beri itirazları olduklarını ve bu konuyu yargıya taşıdıklarını belirterek, "Herhalde ortaklar arasında anlaşmazlıktan ötürü taahhütlerini yerine getirmediler. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı geç kalmış bir karar almıştır aslında. Sonuçta iptal edildi ve tekrar ihaleye çıkılacak. Bunun elektrik dağıtım ihalelerini de nasıl etkileyeceğini göreceğiz. Bugün ihalerde birbirlerine güvensizlik gösteren firmaların yarın İstanbul'un iki yakasını alıp nasıl işletecekleri merak konusu" şeklinde konuştu.

YUSUF GÜNAY: ELEKTRİK DAĞITIMINDA DA BENZER SORUNLAR ORTAYA ÇIKACAKTIR

EPDK Eski Başkan Yusuf Günay ise ihalenin daha önce de iptal edildiğini hatırlatarak, yeniden ihaleye çıkılması ve ihalenin başarıyla sonuçlanmasının enerji piyasasının sağlıklı yapıya oturması açısından son derece önemli olduğunu belirtti. Günay, "Ortaklar arasında ciddi problem oluşmuş gibi görünüyor. Basına yansıyan haberlere göre,  artık bir güven bunalımı var gibi. Çok muhtemeldir ki elektrik dağıtımında da benzer sorunlar ortaya çıkacaktır" yorumunu yaptı.