KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Depremin ardından Japon yatırımcıların risk almaktan kaçındığına ve bu sebeple denizaşırı ülkelerde yeni yatırımlara yönelmediğine dikkat çeken JP Morgan Chase &Co., bunun yene dolar karşısında yeni bir rekor denemesi yaptırabileceğini öngördü.

Risk duyarlılığı kapalı yatırımcılar ve şirketlerin, 11 Mart'ta meydana gelen deprem felaketinin ardından ülkenin yeniden inşasına yardımcı olmak üzere ülkeye 10 trilyon yene (123.5 milyar dolar) kadar getirebileceği tahmin ediliyor. JP Morgan'ın stratejistlerinden Junya Tanesa, dünyanın her yanında yatırımcılar yüksek getirili varlıklara yönelirken, Japon yatırımcılar arasında görülen sermayeyi kendi ülkelerine geri getirme eğiliminin tezat oluşturduğunu savundu. Tanesa, dünyanın en büyük net kreditörü Japonya'nın aynı zamanda dünyanın en yüksek cari açığına sahip ülkelerden biri olduğunun altını çizdi.

Bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda, yen üzerindeki yukarı yönlü baskının, yenin dışarı akışını sınırlandıracağını belirten Tanesa, "Japonya şu anda yurtdışında agresif yatırımlara gidemez. Kısa vadede yene geri dönüş olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Japon yeni 11 Mart'taki büyük depremin ardından 17 Mart'ta ABD doları karşısında 2. Dünya Savaşı sonrasındaki seviyelerine geri dönmüş ve 76.25 yenden işlem görmüştü. Yendeki değerlenmede en çok piyasalarda sigorta şirketlerinin ülkeye para getireceğine ilişkin fiyatlanmaların yapılması etkili oldu.

Yendeki yükselişi durdurmak için 18 Mart'ta G-7 ülkelere topku Döviz müdahalesi gerçekleştirmişti.

JP Morgan, Japon yeninin dolar karşısında 2012 Mart aylarında 78 seviyesini test edeceğini öngördü.

Advertisement