KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasalarında hisse senetleri düşerken, metaller, petrol ve won, küresel ekonominin yavaşlamakta olduğu yönündeki işaretlerle değer kaybetti. Bölge hisse senetlerinin gösterge endeksi son sekiz günün en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:53'te yüzde 1.8 aşağıda seyrediyordu. Endeks 23 Mayıs'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı, dün endeksin Ağustos'tan bu yana en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından fazla değişmedi. Nikel, çinko ve Aluminyum Londra'da en az yüzde 1 düşerken, petrol New York'ta yüzde 0.6'lık bir kayıp yaşadı. Kore won'u dolar karşısında beş günlük rallisini tersine çevirirken, yen euro karşısında yüzde 0.2 geriledi.

Analistler, dün ABD'de ADP özel sektör istihdam verisinin 38,000 ile beklenenin dörtte biri kadar bir artış göstermesinin ardından, Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi için beklentilerini aşağı çekiyor. Bugün açıklanacak olan ABD fabrika siparişleri verisinin ekim ayından bu yana en hızlı düşüşünü göstermesi beklenirken, Japonya'da şirketlerin harcamaları daha yavaş bir hızda gerçekleşti. Toyota Motor Corp., ABD'deki satışlarının düşmesinin ardından, Asyalı oto üreticilerine gelen satışlara öncülük etti.

Minneapolis'te Wells Capital Management'tan baş yatırım stratejisti James Paulsen, "İstihdam artışları düşerse, sürdürülebilir toparlanma dönemine girdiğimiz fikri geçerliliğini kaybeder" dedi ve "Eğer artık sürdürülebilir toparlanma sürecinde değilsek, yatırımcılar daha da kaygılı hale gelir" şeklinde görüş bilidirdi.

23 Mayıs'tan bu yana en hızlı düşüşüne hazırlanan MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, yükselen bir hisse karşılığı yaklaşık beş hisse değer kaybetti. Nikkei Endeksi yüzde 1.7 aşağıda seyrediyordu ve endeks 12 Nisan'dan bu yana en hızlı düşüşüne yöneldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.9 düşerken, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.6 kaybetti. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi ise yüzde 2 düştü.

Advertisement