KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Depremin ardından yeterince çaba göstermemekle eleştirilen Naoto Kan'ın hükümetten güven oyu alamayacağı ihtimali yeni, önemli para birimleri karşısında aşağı çekti.

Japon yeni, Japonya Başbakanı Naoto Kan'ın deprem krizinin aşılmasının ardından görevden çekileceğini açıklamasının sonrasında ise kayıplarına bir miktar ara verdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Avrupa Birliği'nin euro birliğine sadık kaldığını söylemesi ise euroyu destekledi. Yeni Zelanda doları, ABD doları karşısında Fonterra Cooperative Group Ltd.'ın süt tozu fiyatlarının ihalede son 4 ayın en düşük seviyesine gerilediğini söylemesi üzerine 2. gününde de değer kaybetti.

Japonya'da Naoto Kan faktörüyle bir miktar siyasi risk primi olduğunu belirten Royal Bank of Canada'nın kıdemli Forex stratejistlerinden Sue Trinh, yenin düşüşünde bunun etkisinin de görüldüğüne dikkat çekti.

Yen, euro karşısında 116'dan 116.41'e gerilerken, dolar karşısında ise 80.95'ten 81.08'e düştü. Avrupa'nın ortak para birimi euro, dolar karşısında 1.4328'den 1.436'ya yükseldi.

Japonya'da bugün gerçekleşecek güven oylamasında, Naoto Kan'ın yalnızca kendi partililerinin oyunu alarak, sadece güven oylamasını geçirecek kadar oy alması bekleniyor. Bunun gerçekleşmesi hâlinde Kan'ın önünde erken seçim çağrısında bulunmak ve istifa etmek şeklinde 2 seçenek bulunacak.

Advertisement