Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD KAPANIŞI KIRMIZI BÖLGEDE
 
Güne Avrupa’daki satışlarla başlayan ve global yavaşlamanın fiyatlandığı piyasalarda ABD de payına düşeni aldı. S&P 500 Endeksi günü % 1.08 düşüşle 1.286 puandna kapatırken, Dow Jones Sanayi Endeksi ise % 0.50 kayıpla 12.089 puana indi. Bankacılık Endeksi öncülüğünde düşen hisse senetleri içinde Bank Of America göze çarptı. İş gücü piyasasında işlerin iyi gitmediğini düşünen yatırımcılar mortgage bazlı varlıklardan doğan zararların artacağı beklentisi ile hisseyi sattılar. Diğer yandan FED yetkilisi Tarullo’nun ifadelerinde büyük bankalara gelebilecek fazladan sermaye önlemlerinin ipuçları vardı. Bankaların sermaye artıracakları spekülasyonu ve büyümenin yavaşlamasıyla beraber karların düşeceği beklentisi ile banka hisseleri satıldı. Bu hafta içinde 66 milyar Dolar’lık Hazine ihalesi düzenlenecek ülkede 10 yıllık tahvil faizi % 3’ün üstünde kaldı. Dolar Endeksi 74’ün altında kalmaya devam ediyor ve Bloomberg’e tahmin veren analistlerin beklentilerine göre para biriminin yıl sonunda da aynı seviyede kalması bekleniyor.
 
Yaşanan satışlar emtia fiyatlarına da yansırken, ABD ham petrol fiyatı varil başına 98.47 Dolar olurken, Brent tipi petrol ise % 0.52 gerilemeyle 113.88 Dolar’da. Altın düne göre fazla değişim göstermezken 1.545 Dolar / Ons seviyesi son görülen değer. Gümüş ve diğer değerli metallerde değişim görülmezken bakır fiyatlarında yukarı yönlü tepki devam ediyor. Buğday, mısır ve soya gibi tarım maddelerinde değişimler sınırlı kalıyor. SPGSCI Emtia Endeksi dün % 1.1 düşmüştü.
 
Asya’da tatil dönüşü piyasalar satışları yakalamak için çaba gösterseler de günün devamında gelen alımlar endeksleri dengeledi. MSCI Asya Endeksi % 0.2 düşüş gösterirken, Japonya Nikkei 225 Endeksi % 0.37 artışla 9.415 puanda. Çin’de ise işlemler dar bantta ve yatay seyrediyor. Japon Yeni, Dolar’a karşı 80 seviyesini zorlarken 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.03 düşüşle yoluna devam ediyor. Avustralya’da politika faizi % 4.75’te sabit bırakılırken kontrol altına alınan enflasyon bir destek olarak gösterildi. Goldman Sachs ise Endonezya ve Malezya için tavsiyesini yükseltti.
 
AVRUPA BEKLENTİLERİ VE TÜRKİYE
 
Yunanistan’ın bono takası ve ikinci yarıdm paketi gündemi meşgul ederken Euro / Dolar paritesi de satışlara dayanmaya çalışıyor. Sabah saatlerinde 1.46 seviyesini geçen parite Yunanistan’a ilişkin Trichet’den gelen iyimser açıklamalarla yükselirken gözler bugün açıklanacak verilerde ve Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’ndan gelceek mesajlarda olacak. Diğer yandan Mart 22’den bu yana en düşük seviyesine inen Eurostoxx 600 Endeksi, yavaşlamanın bu bölgede de fiyatlandığını gösteriyor. Bir diğer düşükler inen endeks de S&P 500 Endeksi. Son gelen satışlarla beraber yıl sonu fiyat  / kazanç beklentisi 12.2’ye düşen endekste bu değerleme Eylül ayından bu yana en düşük düzeye işaret ediyor. İMKB 100 Eneksi’nin şu an fiyat / kazanç oranı 11.87 olarak not ediliyor. Dün Moody’s kaynaklı açıklamalarda cari açık riskinin vurgulanmasının ardından yükselmeye başlayan döviz fiyatları Dolar / TL’yi 1.5843’e çekerken Euro / TL ise 2.32’ye yaklaşarak 2009 yılından bu yana en tepeyi görmüş oldu. Son satışlarla beraber Sepet Kur 1.95’I geçti. Gösterge tahvil faizi % 8.94’ten kapanarak seçim beklentileri ile yapılan alımlara katılım göstermedi.
 
İMKB’YE POZİTİF AYRIMCILIK
 
63.516 puandan kapanan endekste alımlar devam ediyor. Seçim sonuçlarının hisse senetlerini olumlu etkileyeceği beklentisi ile yükselen endekste 62.500 ve 64.200 kısa vadeli önemli seviyeler olarak öne çıkarken, 61.500 ve 65.600 noktaları ise orta vadeli önemli teknik seviyeler olarak öne çıkıyor. TL ve tahvil piyasasından da ayrışan İMKB’de olumlu beklentilerin ne noktaya kadar fiyatlanacağı ve dış piyasaların ne ölçüde destekleyici olacağı özellikle önemli oalcak. Bugün fiyatları etkilemesi beklenen veri akışı ise şu şekilde :
 
02.50 Japonya cari açık
07.30 Avustralya Merkez Bankası, faiz kararını açıklayacak
12.00 Avrupa bölgesi perakende satışlar
12.30 BDDK, Türkiye'de Mart ayı bankacılık sektörüne ilişkin verileri açıklayacak
13.00 almanya fabrika siparişleri
14.45 ABD haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak
Hazine’nin 21 ay vadeli TL cinsi iskontolu ve 3 yıl vadeli sabit kuponlu Devlet Tahvili ihalesi

Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü