Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Kerem Alkin'in sorularını yanıtladı.

Bakan çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı yeni kabine yapılanmasına ilişkin soruya, "Yeni yapılanma koordinasyonu daha etkin hale getirecek" dedi. Bakan Çağlayan, devlet bakanlıkları modelinin son derece eski bir model olduğunu ve kabine yapılanmasının 500 milyar dolarlık ihracat hedefine destek vereceğini sözlerine ekledi.

Çağlayan, "89 ülkede 250 ticaret müşaviri ile hizmet veriyoruz. İhracat odaklı bir üretim modeline geçiyoruz. Ticaret ofisleri yabancı yatırımın Türkiye'ye yönlendirilmesine katkı yapacak" dedi. Çağlayan, ihracat odaklı, ülkelerin talebine uygun üretim stratejisine girilmesi gerektiğini de belirtti.

Yeni kurulacak bakan yardıcılıkları için de görüş bildiren Çağlayan, "Bakan yardımcılığı görevine bu işin ehli isimler atanacak" dedi.

Bakan Çağlayan, girdi tedarik stratejisini hazırlayarak cari açığın nedenlerini değerlendirdiklerini de belirtti.

Çağlayan, "Dünya ticaretinde Türkiye'nin payı yüzde 0.85 düzeyinde bulunuyor" dedi ve sektörlerin tek tek MR'ını çektiklerini ve yeni ithal ikamesi modelinin oluşturulacağını sözlerine ekledi.

Zafer Çağlayan ayrıca ihracat odaklı, ülkelerin talebine uygun bir üretim sürecine girilmesinin gerektiğine dikkat çekti.

SEKTÖRLERİN TEK TEK MR'INI ÇEKİYORUZ

Cari açığın değerlendirildiğini belirten Çağlayan, "Girdi Tedarik Stratejisi"ni hazırladıklarını, böylece sektörlere detaylı bakabildiklerini ve cari açığın nedenlerini araştırdıklarını söyledi. Çağayan "sektörlerin tek tek 'MR'ını çekiyoruz, yeni ithal ikamesi modeli oluşturulacak" dedi.

Sektörlere verilecek teşviklerle ithal ikamesi modelinin güçlendirileceğini belirten Bakan Çağlayan, "Tarım ürünlerinin Türkiye'nin ihracatındaki payı yüzde 12-13 düzeyinde" açıklamasında bulundu.

İHRACAT 7 YILDA 7 KATINA ÇIKTI

Çağlayan Haziran ayının ilk haftasında ihracatın 3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, ihracatın yılbaşından 7 Haziran'a kadar ise 58 milyar dolar sınırına geldiğini duyurdu. Çağlayan, "Türkiye'nin ihracatı 7 yılda 7 kat artış gösterdi; Afrika ülkelerinin de Türk ihracatındaki payı yüzde 8'e çıktı" diye konuştu.

LİBYA'DA ALTYAPI HAZIR; OLAYLARIN SAKİNLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ

Ortadoğu'daki halk isyanları sınırında zora giren Tunus, Mısır ve Libya'daki ihracat dair konuşan Bakan Çağlayan, Tunus ve Mısır'da ihracatın normal düzeyine dönmüş olduğunu, Libya'da da altyapılar hazır hâlde olayların sakinleşmesinin beklendiğini belirtti.

YATIRIMCILARIN MERSİN'E İLGİSİ BÜYÜK

Mersin'den aday olan Devlet Bakanı Çağlayan, Mersin'de artan projelere dair şu açıklamalarda bulundu:

"Mersin-Adana sahilyolu projesinin 170 kilometrekik bölümü bitti; yapım 2014'te bitecek. Yatırımcıların Tarsus'a ilgisi büyük; bölgeye yatırım 800 milyon dolar olacak" dedi.

Mersin'de 5 serbest bölgede 28 bin 500 kişilik istihdam sağlanacağını söyleyen Çağlayan, Mersin'e Türkiye'nin en büyük fuar merkezinin yapılacağının ve 2015'e kadar devletin Mersin'e yapacağı yatırımların 3 milyar TL'yi bulacağının da müjdesini verdi.