Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonominin soğumaya başladığı sinyallerinin arttığı Çin'de borç verme miktarının ve para arzının son 3 yılın en düşük seviyesinde büyüme kaydetmesinin ardından Çin'deki hisseler sert düştü. Şanghay Endeksi, son 8 ayın en düşük seviyesinin altına indi.

Bank of China Ltd., bankalardaki değer kaybına öncülük ederken, imar şirketi Gemdale Corp. da yüzde 1.9 düştü. Ford ve Mazda'nın ortağı Chongqing Changan Automobile Corp., satışların Mayıs ayında düşüş kaydetmesiyle 1 yılın en düşük seviyesine geriledi. Çin'de yarın olumsuz gelmesi beklenen sanayi üretim verileri açıklanacak.

"Çin ekonomisi, büyümedeki yavaşlama ve enflasyonun yüksek seviyede seyretmesi sebebiyle stagflasyonla (durgunluk içinde enflasyon) karşı karşıya" diyen Bosera Fund Management Co.'nun fon yöneticilerinden Xia Chun, yatırımcıların A sınıfındaki piyasaların görünümüne ilişkin iyimser olamadığını belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.3 kayıpla 2,671.02 puana gerileyerek, 30 Eylül'den bu yana en düşük kapanışına yöneldi ve haftalık kayıplarını yüzde 0.8'e genişletti. CSI 300 Endeksi de aynı oranda düşüşle 2,924.15 puan oldu.

Şanghay Bileşik Endeksi, Çin'deki enflasyon önlemleri kapsamında yapılan sıkılaştırma politikalarının etkisiyle, 18 Nisan'daki zirvesinden yüzde 13 gevşedi. Endeks bu yıl toplamda yüzde 4.9 değer kaybetti.