Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Malezya ringgiti ve Singapur dolarının öncülüğünde yükselen Asya paralarının değerlenmesinde, olumlu ekonomik verilerin küresel ekonomiye ilişkin endişeleri gevşetmesi etkili oldu.

Çin'in Mayıs ayı sanayi üretiminin beklentilerin üzerinde gelmesi, ABD'de mağaza satışlarının beklenenden daha az düşüş kaydetmesi ve Güney Kore'de işsizliğin 6 ayın en düşük seviyesine gerilemesiyle, Asya'nın görünümü yükseldi.

Dai-Ichi Life Research Institute'ün ekonomistlerinden Tohru Nishihama, Çin'den gelen verilerin ekonominin direncine işaret etmesinin Asya'nın ihracatları için olumlu olduğu ve ABD'den gelen verilerin de iyimserliği artırdığını belirtti.

Malezya ringgiti, ABD doları karşısında yüzde 0.1 artışla 3.0285; Singapur doları da yüzde 0.1 kazançla 1.2314 seviyesine ulaştı. Tayvan doları da yüzde 0.1 yükseliş kaydederek 28.824'ten işlem gördü.

ABD'de mağaza satışları yüzde 0.2 düşüş kaydederek, ekonomistlerin yüzde 0.5 düşüş beklentisinin üzerinde geldi. Mağaza satış verileri, tüketicilerin yüksek akaryakıt fiyatlarını dengelediğine işaret etti.

Güney Kore'de işsizlik bir önceki ayda yüzde 3.6'dan, Mayıs'ta yüzde 3.3'e geriledi. Güney Kore'de imalat ve sağlık sektöründeki istihdamda artış görüldü.

CIMB Investment Bank Bhd.'nin Döviz stratejistlerinden Suresh Kumar Ramanathan, Asya'da daha fazla değerlenmenin görülebileceğini söyledi.