Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da borç krizinin daha da kötüleşmesi ile birlikte, Gelişen piyasa hisse senetleri son yedi haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, gelişen piyasa para birimleri ve tahvilleri de değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2 düşerek, Londra saati ile 09:42'de 1,120.04 puana indi ve endeks, 23 Mayıs'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. JPMorgan Chase & Co.'nun EMBI Küresel Endeksi'ne göre, yatırımcıların ABD tahvilleri tutmak yerine gelişen piyasa tahvilleri tutmak için istedikleri ekstra faiz 6 baz puan yükselerek, son iki haftanın en yüksek seviyesi olan yüzde 3.19'a ulaştı. Polonya para birimi zloty euro karşısında yüzde 1.2 düşerken, Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 1 değer kaybetti.

İtalyan ve İspanyol tahvillerinin faizlerindeki hızlı artışların, bu ülkelerin borçlarını yeniden finanse edebilmelerini güçleştireceği endişelerine bağlı olarak, MSCI Endeksi, Haziran 2010'dan bu yana en hızlı iki günlük düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Hindistan'ın ikinci büyük yazılım ihracatçısı Infosys Ltd., Mumbai Borsası'nda yüzde 5.2 düştü ve MSCI Endeksi'ndeki 10 sektörün içinde en büyüğü olan teknoloji grubundaki yüzde 2.9'luk düşüşe öncülük etti.

Bank of America Merrill Lynch'in Londra ofisinden stratejist David Hauner, "Risk iştahı, Avrupa borç sorununun kötüleşmesinden dolayı iyice azaldı" dedi.

Hang Seng China Enterprises Endeksi, Moody's Investors Service'in, Çin firmalarının potansiyel olarak riskli işlere girdiğini açıklamasının ardından, yüzde 3.7 geriledi. Hindistan'da Sensitive Endeksi yüzde 1.9 düşerken, Rusya'da Micex Endeksi yüzde 0.4 geriledi.