Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü 'nün (OECD) Salı günü açıkladığı çalışması, gelişmiş ülkelere göçlerin 2008'deki finansal krizin ardından azaldığına işaret ediyor. Gelişmiş ülkelerdeki iş gücü piyasalarındaki azalan talep, bu ülkelere göçleri de azalttı. OECD'nin rakamlarına göre 34 gelişmiş ülkeye göçler 2009'da bir önceki yıla kıyasla yüzde 7 azalarak 4.3 milyon kişiye geriledi.

Çalışmanın yazarlarından Thomas Liebig, iş göçünün ve serbest dolaşımın şirketlerin taleplerindeki düşüşten olumsuz etkilendiğini belirtti.

Özellikle krizde ekonomisi sert düşüş kaydetmiş olan ülkelere yapılan göçlerde, önemli oranlarda düşüş görüldü. İnşaat işlerinin durma noktasına yaklaştığı İspanya'ya göçler yüzde 18 düştü. Liebig, İspanya'daki göçmenler arasındaki işsizlik oranının yüzde 30'ları bulduğunu tahmin etti.

OECD'nin göçmenlerin en çok gelir sahibi olduğu üyesi İrlanda'da ise göçler 2009'da yüzde 42 azaldı. Ülkedeki net göçler eksi yüzde 0.8'e geriledi. Bu oran 2007-2010 yılları arasında yüzde 1.6'ydı. Aynı zamanda İrlanda'da iş gücü piyasası da 2007-2010 döneminde yüzde 40 daraldı.

Diğer yandan uzun vadeli ve geçici olmayan göçlerde çok büyük değişiklik kaydedilmedi.

İngiltere'ye göçenlerin sayısı 2009'daki resesyona rağmen yüzde 14 arttı. Kanada, Avustralya, ABD  yabancı öğrencilerin okumaya gittiği ülkelere göçlerde de İngiltere'de olduğu gibi artış görüldü.

Liebig, ekonominin eski hâline dönmesiyle, göçlerin de eski seviyelerine döneceğini öngördü.