Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, Çin ekonomisinin beklenenden hızlı büyümesi ve Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin bugün ekonomiye ilişkin yapacağı konuşmaya yönelik beklentilerle yükseldi. Bu hareket, New York Borsası açıldığında, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin üç günlük düşüşün ardından yönünü yukarı çevirebileceğini işaret ediyor.

Google Inc., Amazon.com Inc. ve Netflix Inc., JPMorgan Chase & Co.'nun bu hisseler için tavsiyelerini "overweight"ten başlatmasının ardından değer kazandı.

S&P 500 Ebdeksi yüzde 0.7 yükselerek, New York saati ile 06:23'te 1,319.9 puana çıktı. Dow Jones endeks kontratı ise 74 puan ya da yüzde 0.6 yükselerek 12,487 puana ulaştı.

Çin ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.5 büyüdü. Ekonomi yılın ilk çeyreğinde yüzde 9.7 büyümüştü. Bloomberg'in 18 ekonomiste dayandırdığı araştırmasına göre, GSYİH'nın yüzde 9.3 büyümesi bekleniyordu.

Paris'te Agilis Gestion SA'dan fon yöneticisi Arnaud Scarpaci, "Çin'in verileri beklenenden daha iyi çıktı ve Çin küresel ekonominin motoru" dedi ve "Önümüzdeki günlerde, izlenmesi gereken çok sayıda toplantı olacak" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Fed Başkanı Bernanke, parlamentoda yapacağı iki konuşmanın ilkini bugün Washington saati ile 10:00'da yapacak. Bernanke bugün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde ve yarın Senato Bankacılık Komitesi'nde konuşacak.

S&P 500 Endeksi, Avrupa'da borç sorununun daha büyük ülkelere yayılabileceği endişeleri ve Amerikali parlamenterlerin bütçe kısıntısı konusunda anlaşmaya varamamalarının ardından, son üç seansta aşağı yönde hareket etti. Endeks, önceki iki haftada yüzde 5.9 yükselmiş ve Ekim 2009'dan bu yana en büyük çaplı çıkışını gerçekleştirmişti.