Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa’da ülkelerin yüksek borçluluk oranlarını sürdürememesiyle başlayan borç krizinin ilk kurbanı Yunanistan olmuştu. Onu İrlanda ve Portekiz takip etti. Geçen hafta derecelendirme kuruluşları tarafından 4 basamak birden notu indirilerek cezalandırılan Portekiz’in yanına dün de İrlanda eklenmişti. İtalya’nın, Gayri Safi Milli Hasılası’nı 1.2 oranında aşan borcu sebebiyle yükselen faizleri ve düşen banka hisseleri bugün, dün kapanışa doğru gelen tepkinin devamıyla birlikte dayanıyor. İtalya’da endeks % 0.98 primli. İyi bir Avrupa göstergesi olan Almanya Dax Endeksi % 0.53 yukarıda 7.211 puandan işlem görürken kıtanın genelini kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi % 0.17 düşüşte. Euro / Dolar 1.4068’den işlem görürken Avrupa genelinde dar bantta, karışık bir seyir görülüyor. Alman bonoları hafif alıcılı seyrederken İtalya ve İspanya bonolarında küçük çaplı satışlar göze çarpıyor.

Güne FED’den gelen daha fazla gevşeme konusu kararsız mesajıyla başlayan ABD Borsaları diğer yandan Çin’de beklentileri aşan büyümenin mutluluğunu yaşıyorlar. FED’in piyasaya daha fazla para pompalama konusunda çok da olumsuz olmadığını gören piyasa oyuncuları dün yarıda kalan alımlarını bugün devam ettiriyorlar. S&P 500 Endeksi güne % 0.67 primle 1.322 puandan başladı, Dow Jones ise 12.534 puanda. Dolar Endeksi risk iştahının kısmen geri gelmesiyle gerilerken azalan güvenli liman talebi ABD faizlerini yükseltiyor ve bonolar satılıyor, son seviye 10 yıllık tahvil için % 2.90.

Dün ikinci seansta başlayan alımlarla kuvvetlenen emtiada bugün ise sakin bir seyir görülüyor. 19 ham maddeden oluşan CRB Emtia Endeksi’nde yükseliş % 0.20 ile sınırlı kalırken spot altının ons başına fiyatı 1,582.23 dolar ile rekor kırdı. Avrupa’daki borç sorununun derinleşebileceği beklentisi ile yükselen altın fiyatına % 3.43 yükselen gümüşün eşlik ettiği not ediliyor.

İÇ PİYASA KARARSIZ SEYREDİYOR

Siyasi gündemin yumuşadığı günlerde şike soruşturması devam ederken İMKB’de spor hisselerinin yükselişi devam ediyor. Fener hisseleri dünkü sert çıkışın ardından bugün de % 10.8 yükselirken, Trabzonspor % 3.4 artış gösteriyor. İletişim sektörüne gelen satışlar endeksi aşağı çekerken banka ve sanayi hisselerindeki sınırlı alımlar endeksi dengeliyor. İMKB’de son gelinen seviye 62.901. Gösterge tahvilin bileşik faizi günü 2 baz puanlık düşüşle % 9.03’ten tamamlarken TL’de ise değer kayıbı limitli kaldı. Dolar / TL 1.6526, Euro  / TL 2.32’den işlem görürken Sepet Kur 1.9873’te.

Yarın takip edilecek veri akışı şu şekilde:

Güney Kore Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak 04:00

Euro Bölgesi'nde Haziran ayı TÜFE açıklanacak 12:00 (Önceki: 0.0%)

ABD'de Haziran ayı perakende satışlar açıklanacak 15:30 Önceki: Perakende satışlar -0.2%, oto hariç 0.3%

ABD'de Haziran ayı ÜFE açıklanacak 15:30 (Önceki: ÜFE 0.2%, çekirdek ÜFE 0.2%)

ABD'de Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak 15:30

ABD'de Mayıs ayı işletme stokları-satışları açıklanacak 17:00 (Önceki: Stoklar 0.8%, Satışlar 0.1%)

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Twitter.com/Gokhan_Sen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü