Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in ABD'nin kredi notunu olası bir indirim için negatif izlemeye aldıklarını açıklamasıyla dolar, euro karşısında 2. gününde de geriledi. ABD doları, euro karşısında 5 haftadan bu yana en sert 2 günlük düşüşüne işaret etti.

Bugün açıklanacak olan ABD'nin Haziran ayı mağaza satış rakamlarının öncesinde Japon yeni karşısında da geri adım atan dolar, yen karşısında son 4 ayın en düşük seviyesini test etti. Yene karşı 5. gününde de değer kaybeden dolarda, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ekstra teşvik sinyali vermesinin ağırlığı da görüldü. Yeni Zelanda doları ise ülkenin ekonomik büyümesinin hızlandığını gösteren raporun ardından ABD doları karşısında rekor seviyeye tırmandı. Diğer yandan euro da sığınılacak liman olarak görülen İsviçre frangı karşısında tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.

İnsanların doların küresel Döviz rezervi statüsünü kaybettiğini düşünebileceğini, bunun da doları zayıflattığını belirten Westpac Banking Corp.'un stratejistlerinden Imre Speizer, Bernanke'nin teşvik sinyallerinin ise risk piyasası için olumlu bir gelişme olduğunu aktardı.

Dolar, euro karşısında 1.4167'den 1.4210'a gerileyerek, 13 Haziran'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Dolar/Yen paritesi de önce 78.97'den 78.47 seviyesine kadar geriledi; ardından bir miktar artış kaydederek günü 78.65 seviyesinden tamamladı.

Euro, yen karşısında 117.76 düzeyinden işlem gördü.

Moody's, 1917'den bu yana Aaa kredi notuna sahip olan ABD'nin kredi notunu 1995'ten bu yana ilk kez borçlanma limitini gerekçe göstererek negatif izlemeye aldı.