Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

GLG Partners Inc.'nin eski fon yöneticisi ve Global Macro Investor (GMI) strateji belgesinin yazarı Raoul Pal, ABD ekonomisinin daha da yavaşlaması ve Avrupa'daki borç krizinin ağırlaşması durumunda, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin yüzde 24'e kadar düşebileceğini ve euronun 1.20 dolara inebileceğini söyledi.

Goldman Sachs Group Inc. için hedge fonları satışında da çalışan Gal, "Avrupa'daki durumunda görünürde çözülemez olması ile birlikte, yaz döneminin kalan kısmında, muhtemelen hızlanan bir aşağı hareket göreceğimizi düşünüyorum" dedi ve "Herşey ABD ekonomik verilerine bağlı, ancak benim için en yüksek olasılık, resesyona gireceğimiz" yorumunda bulundu.

ABD ekonomik verilerinin tahminleri geçmesinin ya da gerisinde kalmasının boyutunu ölçen Citigroup Ekonomik Sürpriz Endeksi, istihdam ve imalat sanayi verilerinin hayalkırıklığı yaratmasının ardından, 3 Haziran'da, Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyesinde kapandı. Stoxx Europe 600 Endeksi, İtalya'nın da Avrupa borç krizine dahil olacağı endişeleri ile birlikte, Mart ayından bu yana en kötü haftalık seyrini göstermeye hazırlanıyor.

GMI'ın 1 Temmuz'da yayınlanan ve bu hafta güncellenen Temmuz ayı sayısında, Pal, mevcut durumun, 2008'in başlarında, ISM imalat sanayi endeksinin 51.1 seviyesinde olduğu ve yılsonuna 33.3 seviyesine çöktüğü dönemi andırdığımnı sözlerine ekledi. S&P 500 Endeksi 2008 yılının başından 2009 yılının Mart ayına kadar yüzde 54 düşmüştü.