Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalyan ve İspanyol tahvillerinin faizleri, ülke borç krizinin yayılma işaretleri göstermesinin ardından, euroya geçişten bu yana en yüksek seviyelerine çıktı. Bu durum, Avrupa liderlerine, borç sorununun çözümü konusundaki baskıları artırıyor.

İki yıl vadeli Yunan tahvilinin faizi de 17 ülkenin kullandığı ortak para birimi euroya geçişten bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, Almanya'nın gösterge Hazine tahvilinim faizi 12 baz puan düşerek son sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa liderlerinin 21 Temmuz'da Brüksel'de borç sorununu görüşmek üzere biraraya gelmeye hazırlanmaları ile birlikte, Avrupa Merkez Bankası Başkanı jean-Claude Trichet, Yunanistan'ın borçlarının yapılandırılmasına yönelik muhalefetini tekrarladı. Hisse senetleri ise, Avrupa bankalarının, stres testlerinin sonuçlarının alınmasının ardından, 80 milyar euro (113 milyar dolar) kadar sermaye sağlama ihtiyacı duyabileceğine ilişkin endişelere bağlı olarak değer kaybetti.

UniCredit SpA'nın Münih ofisinden sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Kornelius Purps, "Borç krizine acil çözüm bulunacak gibi görünmüyor. Bu nedenle yatırımcılar temkinli kalmayı tercih ediyor ve bu durum yansımasını Alman tahvillerinde buluyor" dedi ve "İtalya ve İspanya'yı aşağı yönde fiyatlamak için gerçek bir neden yok. Bu genel bir bulaşma. Bu durum, daha fazla bulaşma yaratmayan bir çözüm için Avrupalı liderlere bir alarm siyali" yorumunda bulundu.

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 25 baz puan artarak, Londra saati ile 12:34'te yüzde 6.021 seviyesine yükseldi ve geçen haftaki zirve olan yüzde 6.016'yı aştı. Bu, 1997'den bu yanaki en yüksek seviye. Alman tahvilleri ile aradaki fark 338 baz puana çıktı. Eylül 2021'de vadesi dolacak yüzde 4.75 faizli İtalyan tahvilinin iyatı 1.76 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 17.60 euro düşerek 91.22'ye geriledi. İki yıl vadeli İtalyan tahvilinin faizi ise 40 baz puan yükselerek yüzde 4.62'ye çıktı.