KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki daralan petrol arzı ve Çin'deki talebin yükselmesi, Avrupa'nın borç krizinin benzin talebini hafifleteceği spekülasyonunu bastırdı, petrol new York'ta tırmandı.

Üst üste 7 hafta düşüş göstereceği tahmin edilen ABD envanter verilerinin öncesinde petrol vadelileri yüzde 0.5 kadar değer kazandı.

Fiyatlar ayrıca Çin'in görünür yakıt tüketiminin ilk çeyrekte yüzde 7.2 arttığını açıklamasının ardından da yükseliş kaydetti. Petrol fiyatları dün Avrupalı liderlerin borç krizine karşı yeni bir strateji geliştiremeyecği endişesi ile gerileme göstermişti.

NYMEX elektronik işlemlerdeki ağustos teslimli ham petrolün varili 45 sent artarak 96.38 dolara yükseldi, Sidney'de ise 12.08'de 96.18 dolardan işlem gördü. Petolün kontratı dün 14 temmuzdan beri en düşük seviye olan 95.93 dolara gerilemişti. Fiyatlar 1 yıl öncesine göre yüzde 26 artış gösterdi. Daha fazla işlem göre eylül vadelileri ise 22 sent tırmanarak 96.47 dolar oldu.

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki eylül teslimli brent petrolün varili ise 45 sent ya da yüzde 0.4 değer kazanarak 116.50 dolara yükseldi. Fiyatlar bir yıl öncesine göre yüzde 54 artış gösterdi.

Advertisement